ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю. СОЛОМІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКА

До 780-річчя Коломиї і 30-річчя Незалежности України Почесний краєзнавець України Микола САВЧУК продовжує розповідь про 30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю.
(Продовження)
15. СОЛОМІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКА (1872 — 1952) — світової слави українська оперна співачка, педагог. Мала звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».
Виступала в Коломиї тричі: 23 червня 1898 року, коли після її концерту в щадничій касі на комерсі/частунку поділилася своїм келихом шампанського з Василем Стефаником; у вересні 1928 року, коли вона виконувала відомі світові оперні арії різними мовами та українські народні пісні; 25 червня 1932 року, коли співачка давала доброчинний концерт, дохід від якого призначався на допомогу голодуючим гуцулам.
На фото: Соломія Крушельницька. Фото зроблене 1898 року в салоні коломийського фотографа, українця Омеляна (Еміля) Юркевича. Зберігається в приватній колекції.
Попередні статті за темою: