ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю. Штефан ІІІ Великий і Джон Сміт

До 780-річчя Коломиї і 30-річчя Незалежности України Почесний краєзнавець України Микола САВЧУК продовжує розповідь про 30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю.
3. ШТЕФАН ІІІ ВЕЛИКИЙ (по-молдовськи Штефан чел Маре) (1429 — 1504) — воєвода, господар Молдови. Один з найвидатніших державних діячів давньої Молдови, був при владі 47 років.
У липні 1485 р. прибув з великим супроводом на передмістя Коломиї — Косачів, де склав присягу на вірність королеви Польщі Казимирови IV Ягайловичу. Ймовірно, бував у Коломиї ще не раз. Румунська Православна Церква визнала Штефана Великого святим.
4. ДЖОН СМІТ (1580 — 1631) — анґлійський письменник і моряк, американський національний герой, один з засновників й очільників Джеймстауна — першого англійського поселення на території сучасних США. Відомий як капітан Джон Сміт, або Джон Сміт Джеймстаунський.
Під час австрійсько-турецької війни потрапив до турецького полону, звідки на початку 1600-х утік і, повертаючись до Анґлії, перейшов багато українських міст, зокрема й Коломию. Це зафіксував у своїй книжці спогадів «Правдиві мандри, пригоди і спостереження капітана Джона Сміта в Європі, Азії, Африці та Америці з 1593 по 1629 р. від Р. Х.» (1630 р.). Очевидно, в Коломиї запізнався з Іваном Богданом, який подався з ним до Анґлії, а згодом до Америки.