ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Андрій Іванчук і фонд "Покуття" продовжують опікуватися Городенківщиною: втілені акції за останній рік. ФОТО

Благодійний фонд «Покуття», заснований народним депутатом Андрієм Іванчуком, продовжує опікуватися Городенківщиною.

Незважаючи на те, що останній рік левову частку робіт фонду було спрямовано на допомогу області в боротьбі з пандемією,  низку раніше запланованих проєктів все ж таки вдалося втілити в життя. Деякі проекти через пандемію довелося відтермінувати.

 

Увазі читачів кілька вагомих благодійних акцій, якими відзначився фонд лише за останній рік.

Фонтан

   Одним із найочікуваніших проектів є зведення фонтана в Городенці.  Спершу в центрі міста вирили котлован під майбутню конструкцію. Далі відбулося армування чаші фонтана та монтаж опалубки, засипання щебенево-піщаною сумішшю технічного приміщення і комунікаційних труб, а ще планування та нівелювання поверхні.

 Так, наприкінці 2020-го завершили  будівельну частину робіт водограю і законсервували чашу на зиму. Розібрали будівельний паркан та прибрали територію.

 Навесні перед запуском встановлять обладнання, здійснять пуско-налагоджувальні та оздоблювальні роботи. Фонтан у Городенці –  подарунок, який стане окрасою Майдану Незалежності.

Нагадаємо, 2016 року Благодійний фонд "Покуття" збудував фонтан у середмісті Коломиї. "Водограй любові" вже встиг стати окрасою писанкового міста та улюбленим місцем відпочинку коломиян і гостей міста. Невдовзі така ж принада з'явиться і в Городенці.                                                  

Спорт

                Благодійний фонд «Покуття» не стоїть осторонь спортивного життя Городенківщини, неодноразово допомагав юним спортсменам громади. Восени фонд поповнив кількість спортивного інвентарю ДЮСШ Городенки десятьма професійними м’ячами Hammel. Саме такими  грають титуловані та відомі на увесь світ гандбольні команди. На прохання тренера секції гандболу  комунального закладу «Городенківська ДЮСШ» Богдана Алімана БФ «Покуття» закупив м’ячі для юних городенківських гандболістів.

 Допомагав фінансово і футбольній команді Городенки та команді з вільної боротьби для участі у Всеукраїнському турнірі з вільної боротьби у Калуші.                                                

Пандемія

                Від початку пандемії коронавірусної хвороби Благодійний фонд «Покуття» не стоїть осторонь. Коли захисних масок знайти було годі, й жодна аптека не мала в продажу засобів захисту, фонд розповсюдив 5000 масок на Коломийщині та Городенківщині. Інфекційна, центральні районні лікарні та центри первинної медико-санітарної допомоги обох районів, геріатричний пансіонат, військова частина, де дислокується 10-та окрема гірсько-штурмова бригада, та інші організації і мешканці Коломийського та Городенківського районів отримали респіраторні медичні маски. Андрій Іванчук  доклав усіх зусиль, щоб знайти маски саме з підвищеним рівнем захисту. Від звичної одноразової вона відрізняється щільністю та наявністю фільтра, в інструкції вказано, що такою маскою можна впевнено користуватись до 8 годин, що вчетверо довше, аніж звичайною одноразовою.

                Згодом для запобігання масовим захворюванням Коломия та Городенка отримали від засновника благодійного фонду «Покуття» Андрія Іванчука 4 тонни концентрату, з якого на «виході» отримали 16 000 літрів розчину для дезінфекції громадських місць.

                Пізніше розпочалась велика акція із розповсюдження захисних медичних костюмів, одноразових та респіраторних масок KN 95, двох видів рукавичок і щитків для медичних закладів Івано-Франківщини. Усі ці засоби медичного захисту сертифіковані та дозволені для використання в медичних установах.

               На фото: фонд передає допомогу Городенківській ЦРЛ  

Третій місяць поспіль три лікарні Прикарпаття – Коломийська, Городенківська і Калуська  – безкоштовно отримують від благодійного фонду «Покуття»  рідкий кисень, який виробляє «Карпатнафтохім». Із перших днів, коли стало відомо, що у лікарнях катастрофічно бракує кисню, Андрій Іванчук взяв під особистий контроль забезпечення ним прикарпатських медзакладів. Тривалий час особисто вирішував питання поставок рідкого кисню, і нині лікарні повністю забезпечені цим найголовнішим препаратом для лікування ковіду. За два місяці зими Коломийська, Городенківська і Калуська лікарні безкоштовно отримали від фонду 140 тонн рідкого кисню на приблизну суму 2 мільйони гривень. Наприкінці січня на Прикарпатті різко зросла захворюваність на коронавірус. Більшість пацієнтів потребують кисневої дотації, тому зараз, як ніколи, є важливим достатній запас кисню. Тепер, у пік захворювання, поставки відбуваються кожні 2-3 дні.   

                                                

Освіта

                Не оминає увагою благодійний фонд «Покуття» і освітян – розпочав комп'ютеризацію шкіл Коломийщини й Городенківщини. Так, усі школи міста Городенки, а також сільські школи у Вільхівцях, Городниці, Чернелиці, Топорівцях, Чортівці, а згодом ще Луківський НВК,  Семаківська, Поточищенська та Чернятинська школи отримали від фонду нові комп'ютери.

 

Крім цього, стартувала масштабна акція фонду щодо забезпечення освітян Прикарпаття захисними щитками, у рамках якої для вчителів та вихователів усієї Івано-Франківської області їх закуплено 25 000.   

На фото: Фонд "Покуття" передав освітянам Городенківщини захисні щитки                                      

 

Діти

                Фонд «Покуття» – дітям. Цієї осені дитячий садок у Чернелиці отримав від благодійного фонду "Покуття" дитячий майданчик. Старі споруди доукомплектували новими позиціями.

                Понад 15000 пакунків із солодощами підготував Благодійний фонд "Покуття" в рамках акції до свята Миколая. Першими доставили гостинці Городенківщині, Гвіздцю, частині садків та шкіл Коломийської громади.

 

На фото: Дошкільнята Городенківщини отримали солодощі від фонду "Покуття" Андрія Іванчука

Більше 1000 солодких подарунків передали для дітей медиків, батьки яких захищають нас від небезпечної інфекції. Доставили солодощі й до церков.

На фото: Андрій Іванчук та Іван Приймак

Фотозона у Городенці, яку місту подарував благодійний фонд "Покуття".

Підготувала Любов ЛЕВІНСЬКА