ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийські медики урочисто відзначили професійне свято

       Щороку у третю неділю червня медичні працівники святкують свій професійний день. Цього року свято припало на 16 червня.

         Сьогодні, напередодні свята, коломийських медиків вітали в Народному домі. На урочистості прийшли медичні працівники міста та району. Цього дня кращих з них   нагородили грамотами, повідомляє Дзеркало медіа.

         На урочистості завітав і народний депутат України Андрій Іванчук, який подарував медикам приймального покою Коломийської ЦРЛ, поліклініки, стоматполіклініки, пологового будинку, дитячої лікарні, первинної медицини міського та районного рівня комп’ютерне обладнання для комфортної праці.

         "День медика — для мене не просто професійне свято моїх батьків. 46 років тому вони, будучи студентами Івано-Франківського медінституту, спромоглися зробити собі подарунок на свято – у цей день народився я. Тому я йду по житті, святкуючи ці свята паралельно. Усі мені казали: якщо я народився на День медика, то повинен ним стати. І дійсно так склалося - 30 років тому я вступив до Коломийського медучилища. Це були важкі 90-і роки, і для медиків зокрема. Так склалося, що я відступив від цієї професії і вирішив вступати на юридичний факультет.

Зараз, незважаючи на складну економічну ситуацію, відбуваються реформи. За 5 років нам з вами   вдалося сильно змінити обличчя коломийської медицини: відкрили ангіограф, повністю відремонтували приймальне відділення. Сьогодні немає жодного районного центру в Україні, який би міг з нами позмагатися", – зазначив депутат.

         І справді, останнім часом якість медицини на Коломийщині зросла. Тривають реформи, відбуваються зміни. На цьому наголошують й  очільники медичних закладів Коломиї та району.    

         Головний лікар ЦРЛ Петро Лесів каже, що медики заслужили це свято своєю працею, своїм бажанням і додає, що працювати у час реформ - водночас і складно, і почесно.

         "Аналізуючи останні чотири роки, можна сказати, що тільки той, хто не хоче - не бачить тих змін, які відбулись у Коломийській ЦРЛ. Це і нова поліклініка, і нове сучасне обладнання, яке вдалось отримати за сприяння Андрія Іванчука. Це тільки його заслуга, що для закупівлі були залучені державні кошти. Дякуючи головам міста, райдержадміністрації, районної ради, були задіяні різні джерела фінансування. Ми маємо прекрасні ремонтні роботи, які відповідають сучасним вимогам медицини", – стверджує лікар.

         Окремо Петро Лесів наголосив на сучасному обладнанні, на якому мають можливість працювати коломийські лікарі: "Наша гордість – це ангіограф. У західному регіоні ми є одним єдиним районним центром, який отримав такий апарат. Він дає можливість обстежити судини серця. Зараз дуже багато й інфарктів, і інсультів. І якщо хворі потрапляють у перші 2-3 години від початку болю, нам вдається знайти місце, де утворився тромб чи звуження судини. Цю судинку роздувають, ставлять стент, і людина наступного дня практично здорова. Ми працюємо у повному режимі. Близько 75 обстежень вже провели на серце, 10 гострих інфарктів було виліковано", – наголошує Петро Лесів.

         Про позитивні плюси від реформ наголошує й головний лікар «Коломийського міського центру ПМСД» Володимир Мельничук: "Сьогодні ці урочистості є ще однією нагодою нагадати, що ми працюємо, віддаємо клятві Гіппократа належну цінність і працюємо на розвиток нашої громади. Сьогодні тільки лінивий не говорить про медичну реформу. На первинній ланці, в екстреній медичній допомозі вже є перші зміни. Вся Європа спостерігає за швидкістю наших реформ. Доходимо до змін на вторинному рівні й очікуємо, що і там наступить гідна оцінка праці медичного працівника. Тому у 2020 році готуємось до великих змін на вторинному рівні".  

         Директор Комунального некомерційного підприємства "Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Коломийської районної ради" Богдан Джалапин каже, що з часів реформи працівники первинного рівня нарешті відчули себе медичними працівниками.

         "За рахунок коштів вдається покращити матеріально-технічну базу, комп’ютеризовано всі лікарські амбулаторії, яких є 17. Зараз комп’ютер є на столі у кожного лікаря", – зазначив Богдан Джалапин.

         На свято приїхала і очільниця головної дитячої лікарні  "Охматдит", яка колись очолювала Коломийську ЦРЛ Ірина Садов’як. Жінка зізнається, що дуже незвично бути на урочистостях в якості гості.

"Ще два роки тому щороку я стояла на цій сцені і вітала колег, як головний лікар. Я рада вас всіх бачити, мені вас бракує. Я дуже ціную ті здобутки, які у вас є. Повірте - щодня спостерігаю за тим, що тут у вас відбувається", – каже Ірина Садов’як.

Завершилися урочистості святковим концертом.