ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Вікіпедія" даруватиме призи за фото пам'яток у рамках фотоконкурсу "Вікі любить пам’ятки"

З 1 по 30 вересня проходитиме щорічний міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини "Вікі любить пам’ятки". Він має статус найбільшого у світі, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, і цього року проходитиме в 30 країнах світу. Українці теж зможуть завантажити світлини пам’яток України та позмагатися за відзнаки та призи в кількох номінаціях.

Фотоконкурс "Вікі любить пам’ятки" (Wiki Loves Monuments) проводиться з метою зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини світу та розмістити їх у Вікісховищі під вільною ліцензією. Це дасть змогу проілюструвати статті Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей у всьому світі.

Взяти участь у конкурсі можуть всі охочі. Для цього слід бути зареєстрованим у Вікісховищі — одному із сестринських проектів Вікіпедії, сфотографувати пам’ятку з конкурсних списків та завантажити ці фотографії до Вікісховища з 1 по 30 вересня.

Фотографії можуть бути зроблені в будь-який час: під час конкурсу чи до нього. Головне, щоб це були власні роботи. Конкурсний список складається з понад 87 тисяч пам’яток історико-культурної спадщини України з усіх регіонів України, в тому числі Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу в цілому, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, що сфотографували найбільшу кількість пам’яток, та переможцями спецномінацій. Окремо відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Детальніше про конкурс можна дізнатися тут.

З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертатися до організаційного комітету конкурсу: wlm@wikimedia.org.ua

Читайте також: Порятунок церкви Благовіщення у Коломиї: розпочалися внутрішні роботи. ФОТО

 

Для довідки. Фотоконкурс "Вікі любить пам’ятки" був започаткований 2010 року в Нідерландах. В Україні проводиться з 2012 року громадською організацією "Вікімедіа Україна". За сім років конкурсу завантажено понад 250 тисяч вільних фотографій пам’яток культури України, сфотографовано понад 32 тисяч пам’яток із території України (36 %), взяло участь понад 2300 осіб (від аматорів до професіоналів).

В Україні створено найповніші відкриті списки пам’яток культури України з наявних на сьогодні, які включають понад 87 тисяч місць.