ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Порятунок церкви Благовіщення у Коломиї: розпочалися внутрішні роботи. ФОТО

Унікальний храм Благовіщення у Коломиї відновлений ззовні до автентичного вигляду завдяки старанням та ініціативі засновника БФ "Покуття", народного депутата Андрія Іванчука. Власне, всі зовнішні роботи проводилися за фінансування фонду "Покуття".
Зараз почався другий етап реставрації - триває робота в середині храму. Майстри кооперативу "Зодчий", які реставрували храм ззовні, вже встановили підлогу, паралельно працюють львівські майстри – реставратори, які займаються консервацією ікон, запобігаючи  їх подальшому руйнуванню. Власне, ця частина робіт фінансується  із церковної казни.
"З Божою допомогою ми вже перейшли до внутрішніх праць по збереженню храму. Відбулось встановлення підлоги в святилищі, де згодом стоятиме новий престіл. На самому початку реставраційних робіт у храмі, було вивезено багато землі, яка була заражена грибком і шкодила дереву, тепер на тому місці за порадами спеціалістів та експертів засипано "керамзіт". Крім того, паралельно відбувається консервація іконостасу  - збереження, чищення ікон, щоб вони не розпадались, проте це не реставрація, вона буде пізніше. Ці роботи проводить реставраційна майстерня Унівського монастиря св. Обручника Йосифа УГКЦ в співпраці із кафедрою Львівського політехнічного університету, робота дуже коштовна – її оплачує парафія", – розповідає парох церкви  о. Андрій Танасійчук.
 
 
 

Напередодні засідала комісія, яка складається з представники міської влади, сакрального мистецтва та майстрів реставраційної комісії.
Вони вирішили в перший ярус іконостасу додати дві намісні ікони – Ісуса Христа і Богородиці. Саме з благословення владики Василія і було вирішено зустрітись із експертами, щоб пристосувати іконостас до канонічних норм сакрального мистецтва.
 
Дві ікони , які будуть вмонтовані в перший ярус, - це образи 19 ст. з зображенням  Богородиці та Ісуса Христа. 
У храмі також планують розбирати арки, чистити їх всередині, замінювати дошки і ставити нові.
Загалом реставраційні роботи по іконостасу церкві обійдуться в 75 700 грн.
 
 

"Після закінченням зовнішніх праць у храмі ми вже маємо писанку. Без сумніву, це дуже красива церква, яка освічується у темний час доби.  Храм в дійсності є збережений, тому що в будь-який момент міг впасти, не було фундаменту. Якби не благодійний фонд "Покуття" та Андрій Іванчук, який спільно із думкою громади прийняв це важливе рішення про початок реставраційних робіт і порятунок храму.
Зроблена надзвичайна праця, починаючи від вивезення поганої землі, створення фундаментних основ -  маємо дренажну трубу, що відводить воду, повністю замінені основи згідно технологій, реставрація хрестів, заміна металевих куполів справжньою ґонтою, яка оброблена природною нафтою.  Храм повернутий до кращого вигляду ніж був. Тому я запрошую всіх, хто має можливість, приїхати і подивитись. Прийди і подивись, доторкнись до того храму, як каже апостол Филип до Натанаїла – "Прийди та подивись". Запрошую до храму гостей з-за кордону, жителів Коломийщини та інших регіонів", - каже о. Андрій Танасійчук.
 
 

"Наша мета – це експозиція іконостасу церкви зі збереженням автентичного вигляду пристосуванням інтер’єрів храму для подальшої реабілітації. Всю роботу проводять фахівці, реставратори, які мають досвід у цій справі".

Також майстри розповіли про дуже непрофесійне відновлення ікон, використання японської плівки, фарб не сумісних із оригіналом, збиткові нашарування, які потрібно ліквідувати, щоб відкрити оригінал.
 
 
 
 
"Реставраторів можна порівняти із лікарями, це не творча праця, тут творити не можна, в нас тут проводяться дослідження, аналізи, історичне вивчення, це радже конструктивізм. Дуже багато праці передує реставраційним процесам. Зараз проводяться консерваційні роботи із іконами для зупинки руйнації. Іконостас був у страшено поганому стані. Паралельно монтується каркас, ікона одна на одній вже не буде стояти, це зніме навантаження на іконостас і зменшить руйнацію ікон", - розповів керівник реставраційної майстерні "Студіон" Микола Толочко.
 
Також ми поспілкувались із майстрами кооперативу "Зодчий", які завершують встановлення підлоги у цекрві і раніше проводили зовнішні роботи, що фінансувалися БФ "Покуття". 

"Нас переповнюють дуже радісні відчуття в серці, що ми були дотичними і стали частиною тих, хто повернув храму автентичний вигляд, зберігши його", – каже майстер-ґонтар Володимир Гондурак.
 
Віталій БИРЧАК
Фото: Андрій КАНЯ