ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Управління праці та соціального захисту населення Коломийської РДА: "Легальній заробітній платі альтернативи немає"

Кожному працівнику слід пам'ятати, що нелегальна заробітна плата послаблює їх соціальний захист та обмежує їх право на пенсійне забезпечення, інші державні соціальні гарантії та зменшує наповнення бюджетів і державних соціальних фондів.

Про це нагадує Управління праці та соціального захисту населення Коломийської РДА.

Працівник, який отримує зарплатню в "конверті", стає повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне та доти, доки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів підтвердження дійсного розміру заробітної плати та страхового стажу.

Ухиляючись від оформлення трудових відносин із найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, допомогу по безробіттю, гарантії за колективним договором, соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та пенсійне забезпечення, а також на державні гарантії у вигляді субсидій на житлово-комунальні послуги.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчути себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат. Суспільство має зрозуміти, що альтернативи легальній заробітній платі немає.

Читайте також: Їхня робота – на долоні: у Коломиї відзначили День дільничного. Полісмени отримали відзнаки та комп'ютери від БФ "Покуття". ФОТО

Вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення трудових відносин і виплату заробітної плати відповідно до законодавства - прозоро та чесно, не погоджуйтеся на неповну зайнятість і виплати в "конвертах".