ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю. СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ

До 780-річчя Коломиї і 30-річчя Незалежности України Почесний краєзнавець України Микола САВЧУК продовжує розповідь про 30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю.
(Продовження. Про інших відомих людей, які бували в Коломиї, читайте ТУТ).
25. СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ (1924 — 1990) — світової слави кінорежисер, один з представників «українського поетичного кіно». Народний артист України (1990 р., посмертно), лавреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1991 р., посмертно).
Відомий український кінорежисер Володимир Луговський (1929 — 2005) в одному з інтерв’ю згадував як вони з Параджановим на початку 1960-х ішли вечірньою Коломиєю і побачили афішу з кінофільмом «Квітка на камені» (1962 р.), режисером якого був С. Параджанов. Той звернув увагу Параджанова: «Дивись, Сергію, показують твою «Квітку на камені!». Та Параджанов навіть не подивився в той бік і роздратовано махнув рукою, вигукнувши при цьому сороміцькі слова. Очевидно, його фільм, а властиво те, що залишилося від первісного задуму, засмучувало режисера. Це діялося в той час, коли Параджанов знімав у горах свій ґеніальний кінофільм «Тіні забутих предків», а йому помічником був Володимир Луговський.



 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.