ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю. ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО

До 780-річчя Коломиї і 30-річчя Незалежности України Почесний краєзнавець України Микола САВЧУК продовжує розповідь про 30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю.
(Продовження)
19. ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО (1894 — 1956) — класик світового кінематографа з козацько-чумацького роду, український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник. В час національно-визвольної війни був вояком куреня Чорних гайдамаків Армії УНР.
У 1939 р. московська влада відрядила Довженка як режисера-документаліста до «визволеної» Галичини. Впродовж двох місяців Довженко з операторами об'їжджав західні землі України, накручуючи фільм про «визвольний» похід Червоної Армії, який «врятував західних українців від буржуазної Польщі й боярської Румунії». Група побувала у головних містах Галичини й Буковини, в т. ч. і в Коломиї. Згодом, 25 липня 1940 р. документальний фільм «Визволення» вийшов на радянські екрани, 11 вересня того самого року його демонстрували у Львові з нагоди річниці «визволення». Однак після цього кінокартину зняли з показу, бо хоч фільм мав чітке ідеологічне спрямування, однак Довженко зумів показати не лише більшовицький тріумф в Західній Україні, але й перелякані обличчя галичан, які відчували свою безвихідь у новій політичній ситуації.