ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю. МИКИТА ХРУЩОВ

До 780-річчя Коломиї і 30-річчя Незалежности України Почесний краєзнавець України Микола САВЧУК продовжує розповідь про 30 історичних постатей, які ступали на коломийську землю.
(Продовження)
22. МИКИТА ХРУЩОВ (1894 — 1971) — державний діяч СРСР, Перший секретар ЦК КПРС (1953–1964 рр.).
Був керівником радянської України: першим секретарем ЦК КП(б)У від 18 червня 1938 р. до 3 березня 1947 року, і від 26 грудня 1947р. до 16 грудня 1949 року — 1-й секретар ЦК КП(б)У. У цей період відбувалися політичні репресії проти українських патріотів та людей инших національностей. Водночас, як пише Вікіпедія: «У 1939 році в Москві безуспішно виступав за входження Поліського воєводства (Берестейщини) до складу УРСР, сперечався щодо цього питання з першим секретарем ЦК Компартії Білоруської РСР Пантелеймоном Пономаренком. Сталін, побачивши проект Хрущова про розмежування між УРСР і БРСР, розгнівано запитав: «Петлюри вже немає, Скоропадського — немає, Винниченка — немає, тож хто ж це складав?» У 1944 році виступив з пропозицією приєднати Холмщину до України, створивши у складі УРСР Холмську область. У 1945 році безуспішно звертався до Сталіна з пропозицією включити до Закарпатської області УРСР український етнічний край Пряшівщину. Обстоював також приєднання до Закарпаття української частини Мараморощини".
Період правління Хрущова називають «відлигою»: були випущені на свободу багато політичних в'язнів, активність репресій значно знизилася, зменшився вплив ідеологічної цензури.
Перебував у Коломиї під час перших радянських виборів (псевдовиборів) у жовтні 1939 року як Перший секретар ЦК КП (б)У.
На фото: Микита Хрущов, 1940-і рр.
Микита Хрущов іноді вдягав вишиванку
Про інших відомих людей, які бували в Коломиї, читайте ТУТ.