ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Школи Франківщини підключать до нової онлайн-системи освітніх даних

19 липня у Києві презентували нову онлайн-систему зі збору, зберігання, управління та використання освітніх даних, мета якої підвищити ефективність шкіл та поліпшити якість навчання.

Онлайн-система – Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ) – розроблена Інститутом освітньої аналітики, який є підрозділом Міністерства освіти і науки, у рамках гранту Світового Банку, іформує Галичина.

В Івано-Франківській області до АІКОМ буде підключено усі 705 шкіл і 453 дитячих садочка, а по Україні загалом понад 15,5 тис. закладів середньої і майже 15 тис. закладів дошкільної освіти.

Необхідність заміні старої системи продиктовано освітньою реформою, яка передбачає розвиток української освіти згідно із міжнародними стандартами та створенням Нової української школи, навчальна програма якої має ґрунтуватися на набутті учнями ключових життєвих компетентностей.

"Відсутність повної інформації позбавляє центральні і місцеві органи влади можливості ухвалювати якісні управлінські рішення на основі ґрунтовного аналізу, а батькам складніше визначити найкращу школу для своїх дітей", - зазначив начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко.

У порівнянні із попередньою інформаційною системою, АІКОМ може збирати набагато більший обсяг даних: бюджет школи, витрати на одного учня, відвідуваність учнів, рівень оплати праці, оцінювання ефективності та підвищення кваліфікації вчителів тощо.

Форми збору даних легко змінюються, їх передача в центральну базу здійснюватиметься з будь-якого комп’ютера, підключеного до Інтернету і не потребує спеціального програмного забезпечення. Наявність порталу відкритих даних дає змогу всім бажаючим бачити і опрацьовувати дані у вигляді графіків та звітів.

Експерти переконані, що існуюче узагальнене представлення даних і обмежена кількість показників ускладнюють аналіз якості освіти та ефективності витрат коштів платників податків.

З липня 2019 року триватиме пілотне функціонування та тестування системи, а з грудня 2019 року користування АІКОМом буде доступне для усіх зацікавлених станом шкільної освіти в Україні.

Нагадаємо: За кошти держбюджету на Прикарпатті відремонтують та збудують 52 школи і дитсадки