ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Де у Коломиї та районі ремонтують заклади освіти і за скільки? Огляд

В Отинійському ліцеї Коломийської районної ради проводять капітальний ремонт спортивної зали. Через постійний грибок підлогу потрібно систематично ремонтувати. У грудні за кошти залишку освітньої субвенції придбали спеціальне покриття. Але для того щоб його встановити, виготовили кошторис та проводять роботи з облаштування основи.

"У нашій школі навчається 850 дітей. У спортивній залі займається систематично багато учнів, на уроці фізкультури можуть займатися паралельно два класи. Провівши опитування, ми зрозуміли, що для учнів велике значення має наявність великого сучасного залу. Пізніше хотілося би змінити і роздягалки, які зараз перебувають не в найкращому стані", – розповідає директорка ліцею Наталія Гринів.

Активно підтримує ліцей депутат обласної ради Олександр Левицький, який торік допоміг реконструювати актову залу. Наразі з обласного бюджету виділено 200 тисяч гривень, за які замінять стіни, стелю, світильники, електропроводку, систему опалення та встановлять бетонну основу під лінолеумне покриття. Після чого потрібно ще 165 тисяч на виконання робіт для укладення самого покриття.

У Гвіздецькому ліцеї Коломийської районної ради також замінили більшу частину старих вікон на енергозберігаючі металопластикові.

"У 2016 – 2017 та 2017 – 2018 навчальних роках це зробили за кошти обласного бюджету, отримавши 590 тисяч гривень, а у 2019 році – за кошти районного, отримавши 430 тисяч гривень", – розповідає директорка ліцею Любов Рибчинська.

У Воронському ліцеї Коломийської районної ради також провели капітальний та поточний ремонт.

"Замінили вхідні двері, вікна, поставили нові столи в їдальні, використавши кошти з обласного бюджету та освітньої субвенції", – розповідає директорка Марія Вексей.

З метою енергозбереження та економного використання коштів на оплату за енергоносії, необхідно було провести капітальний ремонт із заміни дерев’яних віконних блоків на металопластикові та капітальний ремонт системи опалення і теплопостачання. Тому першочергово кошти спрямували на виконання цих заходів у Гвіздецькому, Воронському ліцеях та Загайпільській гімназії (заміна вікон) на суму 1 мільйон 495 тис. грн та 615 тис. грн на ремонт системи опалення у Торговицькому, Виноградському та Воронському ліцеях.

Якщо говорити про місто та освітні заклади, поточні ремонти здійснюють постійно.

"Цього року з міського бюджету виділено 750 тис. грн на закупівлю будівельних матеріалів, фарб і лаків, а також 1 мільйон гривень на поточні ремонти приміщень", – розповідає начальник Управління освіти Коломийської міської ради Любомир Бордун.

На капремонт закладів освіти з міського бюджету виділили 8,2 млн гривень, з них 1 млн 700 тис. гривень – на заклади дошкільної освіти. Крім того, місто отримало субвенції з обласного та державного (фонд соціально-економічного розвитку) бюджетів. З обласного бюджету 100 тисяч гривень спрямували на капітальний ремонт системи опалення у Воскресинцівському ліцеї та 250 тисяч гривень – на капремонт території ліцею №4 ім. Сергія Лисенка.

2018 року проведено значну роботу з енергозбереження – замінено дерев’яні вікна в ліцеї № 1 імені В. Стефаника, ЗДО №3 "Берізка", ЗДО №9 "Веселка", ЗДО №14 "Світанок", ЗДО №16 "Орлятко", ЗДО №17 "Калинка", ЗДО №19 "Ромашка" загальною площею 816 кв. м. 1,5 мільйона гривень на заміну вікон в Коломийському ліцеї №1 та ЗДО №3 "Берізка" отримали з державного бюджету. Цього року продовжать замінювати вікна на енергозберігаючі в Коломийському ліцеї №1 та ЗДО №3 "Берізка", для цього міський бюджет вже отримав 1 млн 166 тис. грн субвенції. Крім того, за кошти з міського бюджету замінять вікна та двері у ЗДО №7 "Росинка", ЗДО №14 "Світанок", ЗДО №16 "Орлятко", ліцеї №2, Шепарівській гімназії.

Як розповідає пан Любомир, цього року вперше починають капітально ремонтувати харчоблоки у садках (ЗДО №11 "Сонечко" та ЗДО №19 "Ромашка"), замінюючи все – від електричних мереж до витяжних систем, відповідно до вимог, передбачених системою ХАССП. Вона дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції. Також планують капітально відремонтувати ігрові майданчики на території ЗДО №5 "Барвінок", ЗДО №16 "Орлятко" та ЗДО №21 "Пролісок".

Крім того, продовжують капітально ремонтувати туалети та ванні кімнати у всіх дошкільних закладах. Замінюють старі водопровідні системи, сантехніку, стару радянську плитку, створюють сучасний інтер’єр. Цього року планують капітально відремонтувати 10 туалетів.

Проте двома найбільшими проектами, над якими працює управління освіти спільно з міською радою, є нове будівництво спортивного залу та майстерень ліцею №9 та термомодернізація ліцею №4 ім. Сергія Лисенка. Щодо спортивного залу ліцею №9, то тут влада розраховує на співфінансування з державного бюджету, а це – 7 мільйонів гривень. Для цього подали відповідні документи на участь у конкурсі, який проводить Міністерство освіти та науки України. Якщо проект відберуть, то до кінця 2019 року закінчать основні роботи з будівництва, а 2020 року перейдуть до внутрішніх робіт в спортзалі.

Термомодернізація ліцею №4 зараз перебуває на етапі затвердження бізнес-плану корпорацією НЕФКО, яка й надає міському бюджету кредит під 3% річних. Це дасть змогу повністю замінити вікна на енергозберігаючі, утеплити фасад, дах та цоколь ліцею. Основні роботи з термомодернізації розпочнуть у другому кварталі 2020 року.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Правоохоронці Прикарпаття оголосили конкурс на посади поліцейського сектору реагування патрульної поліці