ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Коломийщині відкрили перший лінгафонний кабінет. Чи триватиме проект надалі?

Наразі єдиний такий кабінет існує в Отинійському ліцеї Коломийської районної ради Івано-Франківської області. Від квітня діти активно вивчають іноземні мови в класі зі спеціальним звукотехнічним, мультимедійним та акустичним обладнанням. Основною перевагою лінгафонного кабінету є наявність програмного забезпечення "Нібелунг", яке об’єднує учнівські комп’ютери з учительським в одну мережу за принципом п’ятнадцять плюс один. За кожною дитиною прикріплений комп’ютер, за яким діти можуть спілкуватися один з одним у навушниках, нікому не перешкоджаючи. Окрім цього, великим плюсом є те, що програма враховує індивідуальні потреби кожного учня під час уроку.

"Завдяки новому обладнанню діти мають змогу записувати себе, а потім прослуховувати. Також переглядати відео файли, слухати пісні, в яких можуть почути носія рідної мови. Учні також проходять тестування, після чого на їхньому робочому столі одразу висвітлюється правильна відповідь та поставлена мною оцінка", – розповідає вчителька англійської мови Галина Матковська.

Кожний урок іноземної мови складається з чотирьох блоків: читання, письмо, говоріння та аудіювання. Як зізнається вчителька, найбільше дітям подобається аудіювання, оскільки це щось нове й неординарне. Завдяки системі учні мають змогу пройти завдання, які очікують побачити на незалежному зовнішньому оцінюванні.

Існують кабінети і за принципом десять плюс один, але все залежить від того, наскільки велика школа. БФ "Покуття", ініціатива Андрія Іванчука, завершив комп’ютеризацію всіх міських та більше половини районних шкіл. Одним з наступних проектів планує оснащення їх лінга­фонними кабінетами.

"Це не монотонне викладання матеріалу та заучування дітьми стандартних правил. Завдяки такій програмі можна дуже легко простежити рівень успішності учня з першого дня навчання до останнього, тобто можна відстежити, чи дитина прогресує. Такий підхід до вивчення іноземних мов допомагає майбутнім абітурієнтам краще здавати зовнішнє незалежне оцінювання", – розповідає начальниця управління освіти РДА Галина Микитюк.

Автор: Соломія МАРДАРОВИЧ