ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Прикарпатті планують створити всього п'ять районів

Уряді презентували модель нового адміністративно-територіального устрою України. Планується, що замість нині існуючих 486 районів буде сформовано 102.

За словами міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, нова адміністративно-територіальна система дозволить сформувати менеджмент європейського зразка. Це також дозволить ефективніше використовувати кошти на місцях, які нині спрямовуються на майже півтисячі районних державних адміністрацій.

Нові райони будуть формуватися шляхом укрупнення. Вони будуть більші за площею у чотири-п’ять разів. У кожному житиме в середньому 150 тис. людей.

Це, на думку урядовців, дасть змогу сформувати якісні потужні команди, котрі зможуть координувати, управляти процесами та делегованими повноваженнями від держави.

Читайте також: В Івано-Франіквську відкрилась перша приватна зупинка громадського транспорту

 

Якщо говорити про Прикарпаття, то тут планують утворити п’ять районів з центрами в Івано-Франківську, Калуші, Надвірній, Коломиї та Косові. Прокоментувати плани уряду щодо нового поділу Прикарпаття ми попросили Романа Дячука, голову Коломийської районної ради. Він, зокрема, сказав, що нова реформа передбачає трирівневу систему влади: регіональний (області), субрегіональний (райони) та нижній рівень – громада. Її основна перевага в тому, що всі кошти надходитимуть громаді. Субрегіональний, тобто районний, рівень опікуватиметься освітою, медициною, соціальним захистом тощо.

Про те, скільки районів імовірніше за все створять на Прикарпатті, читайте в свіжому номері газети "Дзеркало краю".