ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Благодійному фонду "Покуття" - 5 років: будівництво фонтана "Водограй любові". ФОТО

2016 року Коломия на День міста отримала у подарунок від благодійного фонду “Покуття” світло-музичний фонтан, який збудували з ініціативи та фінансування фонду. Фонтан став окрасою міста й улюбленим місцем для відпочинку.

Коломия

Влітку 2015 року благодійники фонду «Покуття» звернулися до міського голови Ігоря Слюзара з проханням дозволити відновити зруйнований фонтан з метою збільшення туристичної привабливості міста та створення місця для відпочинку коломиян. Саме за фінансування фонду побудували «Водограй любові». Кошти з міського чи державного бюджету не залучали.

За словами міського голови Ігоря Слюзара, попередній фонтан не підлягав реконструкції. Більше того, був аварійним, тому площу розчистили.

Тоді фонд «Покуття» оголосив конкурс на розроблення проєктної пропозиції з будівництва фонтана. Надійшло близько десяти заявок. Рада фонду розглянула всі надіслані проєкти, враховуючи пропозиції громадськості, та винесла на громадське обговорення. Врешті-решт, перемогла київська фірма, що спеціалізується на проєктуванні та будівництві фонтанів: їхня робота виявилася найбільш технічно доцільною.

Після підготовчих робіт встановили сучасне та надійне обладнання, придбане в Греції та Італії. Водограй відповідає європейським нормам, обладнаний світлодинамічною підсвіткою та музичним супроводом. В оздобленні використали граніт. Довкола фонтана вмонтували елементи коломийської архітектури – зображення Музею писанки, ратуші, Катедрального собору Преображення Христового УГКЦ, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Кобринського.

«Це - наш дарунок коломиянам до 775-річчя рідного міста», - зазначив засновник фонду, народний депутат України Андрій Іванчук.

Будівництво тривало два місяці – 60 днів. Назву водограй отримав невипадково:

«На знак любові до Коломиї, рідної землі, своїх ближніх – кожен нехай обере свій варіант», - каже Андрій Іванчук.

Серед музичних композицій – «Завітайте до нас в Коломию», «Гуцульська фантазія» Попадюка, аркан, «Гуцулка Ксеня», «Ой, ти любко моя з Коломиї», «Всюди буйно квітне черемшина», а також мелодії Вівальді та звуки саксофону. Мелодії, які тепер «виконує» фонтан, обирали всім містом: свої пропозиції коломияни надсилали на електронну скриньку фонду.

Після встановлення фонтана Міжнародний благодійний фонд "Покуття" завершив благоустрій території довкола. Зокрема, встановили шість нових відпочинкових лавочок на заміну старим, гранітну бруківку та провели безкоштовний Wi-Fi.

На кращий ескіз лавок біля світло-музичного фонтана  також був оголошений конкурс. Переможці отримали подарунки, а найкращий проєкт втілили у життя.

Ковані лавки виготовили з використанням символіки Коломиї.

Щороку перед Великоднем з нагоди запуску фонтана після зимової перерви благодійний фонд "Покуття" на своїй сторінці у Facebook оголошує дитячий фотоконкурс. Основна умова – надіслати фото біля «Водограю любові». Переможців визначають «вподобайками» самі коломияни у соціальній мережі.

Перший фотоконкурс зібрав майже сотню учасників, та з кожним роком учасників більшає. Минулого року на конкурс надійшло майже дві сотні світлин. Переможців нагороджують цінними призами, минулі роки дарували сучасні планшети. А учасників, які були близькими до перемоги, вітають книгами, великодніми подарунками тощо.

Минулого літа місто отримало нову візитівку: біля фонтана з'явилась перша коломийська фотозона «Я люблю Покуття». Відкривали її разом із легендарними «динамівцями», котрі приїхали на матчі з ветеранами Коломиї та Городенки в рамках масштабного фестивалю «Покуття футбол фест».

«Відтепер у Коломиї є фотозона, де зізнаємося в любові до рідного міста та мальовничого Покутського краю. Такі фотозони є у багатьох містах світу. І тепер наша писанкова – серед них», – розповів Андрій Іванчук.

Таку ж фотозону 7 липня урочисто відкрили в середмісті Городенки.

Городенка

Вже кілька років навпроти ратуші в Городенці стоїть незавершене будівництво. На перший погляд і не скажеш, що коробка з блоків – то майбутній міський фонтан. Його зведення призупинилося на тривалий час. Одна з причин – несподівана смерть тодішнього міського голови.

Небайдужі мешканці міста звернулися з проханням про допомогу до благодійного фонду "Покуття". Засновник, народний депутат Андрій Іванчук відреагував на добру ідею та подав на ім’я в. о. міського очільника пропозицію звести фонтан у Городенці безкоштовно для міста.

На День міста, 28 серпня, на центральній площі відбулося закладення капсули під будівництво фонтана. Андрій Іванчук  вручив Любомиру Музичці подарунковий сертифікат, а вже у вересні розпочалися роботи з будівництва.

Фонтан у Городенці  планують встановити за аналогічним проєктом, що й у Коломиї: зі світлодинамічною підсвіткою та музичним супроводом. Проте,  чи матиме він аналогічну назву, чи іншу, яку городенківці придумають її самі, поки що невідомо.

Читайте також: Благодійному фонду "Покуття" 5 років: комп’ютеризація шкіл

Любомир Музичка подякував Андрієві Іванчуку та висловив впевненість, що фонтан стане і подарунком для городенківців, і туристичною принадою для туристів та гостей міста.