ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї завершився перший дитячий телепроєкт "Тележевжики". ФОТО

"Тележевжики" - перший масштабний телевізійний проєкт у Коломиї. Організатори - мистецьке об’єднання "Franсo Pro" та ТРК "НТК". За майже пів року вийшли 10 випусків програми "Тележевжики. Kids' News". Кожен претендент на перемогу відзняв 5 сюжетів і спробував себе в ролі ведучого.

- Коли ми починали роботу над проєктом, жоден із членів команди не працював у телевізійній сфері. Ми робити на цьому акцент, - згадує засновниця "Franсo Pro" Ірина Ярмоленко. - Це був експериментальний варіант проєкту.

Як і в будь-якій справі, не обходилося без труднощів, ділиться Ірина:

- За нами були закріплені оператор і монтажник із "НТК". Це багато разів вибивало з графіку, бо вони відзнімали свої проекти, сюжети. Наш розклад накладався на їхній. Можливо, в наступному сезоні зніматимемо більше, ніж 5 сюжетів на день, тому мріємо, що матимемо оператора, котрий займатиметься тільки "Тележевжиками".

В ході запису ведучих виявилося, що багато дітей погано читають.

- Я хотіла б порекомендувати батькам, щоб заохочували своїх дітей читати, - наполягає Ірина Ярмоленко. – Діти були амбітні, працьовиті, але пропускали коми, неправильно інтонували під час читання з суфлера. А час, який нам давали на зйомку програми, обмежений.

Організатори кажуть, що протягом проєкту курйозів не було. А от під час голосування батьки спробували через спеціальні програми придбати голоси.

- Троє дітей серйозно на цьому піймались. Але після розмови з батьками проблема зникла, - розповідає Ірина Ярмоленко.

Вона також наголошує, що важко було визначити переможців.

- Ми вирішили нагородити кожну дитину за її індивідуальність. В кожного з учасників була якась родзинка.

Отже, у номінації "Прорив проєкту" переміг Денис Стефак, за відмінну роботу "За кадром" нагородили Тетяну Геник, номінацію "Сміливість" виборов Денис Саєвич, "Юним кореспондентом" стала Єва Куб’як, у номінації "Відкриття проєкту" переміг Богдан Дрибник, за "Оригінальність" відзначили Анастасію Васильковську, а за "Інтелект" - Арсена Зеленюка. Третє місце посіла Катерина Дранчук, друге – Каріна Масьовська, а перемогу здобула Анна Колесник, тренером якої була журналістка "ДК" Юлія Марціновська.

- Я дуже рада. Дякую всім, хто мене підтримував, - ділиться враженнями від проєкту переможниця Анна Колесник. - Це – крутий проєкт, який навчає дітей працювати з камерою. Раніше я вагалася між професією журналіста й актора. Тепер точно знаю, що хочу стати телеведучою. А ще покращила свою дикцію.

Майбутнім "Тележевжикам" Аня бажає вірити в себе.

- Нашу переможницю ми віддали в руки досвідченої радіоведучої Марини Максимів, - продовжує Ірина Ярмоленко. - Вони будуть готувати передачу дитячих новин "Радіожевжики" (попередня назва – "Поки сплять батьки" - ред.). Програма виходитиме у вихідні на радіо "Сяйво". Це не будуть подієві новини, скоріше щось пов’язане з дитячою творчістю тощо. А ми продовжуватимемо працювати під брендом "Тележевжики".

У 2020 році планують запустити новий сезон телепроєкту. Він, можливо, триватиме ще довше.

- Досвід, який ми отримали нам дуже допоможе, - ділиться пані Ірина. - Перш за все, обов’язково перевірятимемо техніку читання конкурсантів. Приємно було, що часом діти нас мотивували. Вони дуже гнучкі, адаптовані до серйозної роботи. Ми дуже багато цікавої інформації отримали саме від дітей. Думаю, що наступний проєкт буде ще масштабнішим. Це будуть повноцінні ток-шоу. Ведучий буде в студії із запрошеним гостем.

Читайте також: Травма, що змінила життя: історія коломийського тренера Олександра Леська

 

Старт нового сезону планують приблизно на березень, тож не гайте часу, готуйте свою малечу. Можливо саме Ваша дитина стане новою зіркою радіо чи телебачення!