ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Цінова ситуація на споживчому ринку Прикарпаття у вересні

Головне управління статистики в Івано-Франківській області повідомляє: за даними Державної служби статистики України, інфляція на споживчому ринку у вересні 2022р. порівняно із серпнем 2022р. в області становила 1,7%, з початку року – 21,5%, в Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях) – 1,9% та 21,8% відповідно.
Приріст споживчих цін у вересні п.р. зафіксовано в усіх регіонах країни:
від 1,2–1,9% у Запорізькій, Харківській, Черкаській, Одеській, Тернопільській, Закарпатській, Кіровоградській, Івано-Франківській, Київській, Львівській,
Чернівецькій, Житомирській, Сумській, Чернігівській, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській областях до 2,0–3,9% у Вінницькій, Луганській,
Хмельницькій, Полтавській, Волинській, Рівненській, м.Києві та Херсонській областях.
На споживчому ринку області у вересні п.р. порівняно з попереднім місяцем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%.
Найбільше (на 15,2% та 10,4%) подорожчали яйця та фрукти. На 7,5–1,7% підвищилися ціни на сало, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, рис, макаронні вироби, молоко та молочні продукти.
Водночас на 14,7% подешевшали овочі, на 6,2% – продукти переробки зернових.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,6%, у т.ч. на алкогольні напої на 2,3%, тютюнові вироби – на 1,0%.
Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,0% відбулося в першу чергу за рахунок підвищення цін на
прибирання сміття на 11,7%, оренду житла – на 5,2%.
Ціни на транспорт зросли на 1,4% в основному через подорожчання автомобілів на 4,7%. Водночас на 0,7% подешевшали паливо та мастила.
Послуги освіти подорожчали на 8,7%, а саме: середньої на 27,5%, вищої – на 6,4%.