ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

28 червня - День Конституції України: основні факти

28 червня вся Україна святкує День Конституції. Це свято вважається одним із наймолодших, адже воно з’явилось лише після ухвалення Основного Закону України.

Писали українську Конституцію цілих шість років – з 1990 по 1996. На фінальному етапі її прийняття опинилося під загрозою зриву через розбіжності між президентом Леонідом Кучмою і Верховною Радою, інформує Оглядач.

Але в кінцевому підсумку Основний Закон України були прийнято о 9.18 ранку 28 червня 1996 року. За нього віддали голоси 315 народних депутатів (при 300 необхідних), і голосували вони окремо за кожну статтю. Для цього Рада була змушена безперервно пропрацювати 24 години.

«Є Конституція!» – такими словами голова Верховної Ради Олександр Мороз оголосив результати голосування. Основний Закон вступив в силу з дня прийняття. Після ночі роботи для депутатів влаштували невеликий банкет з шампанським і цукерками.

«Батьком» Конституції України вважається нардеп Михайло Сирота, який очолював Тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання проекту.

З усіх пострадянських республік, Україна прийняла Конституцію останньою. А міжнародне співтовариство визнало її однією з найдемократичніших у світі.

28 червня – дата історичного голосування – державне свято і офіційний вихідний в Україні. Це єдине свято, яке закріплене в самій Конституції. А весь чинний Основний Закон складається з 15 розділів і 161 статті.

За допомогою Конституції кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на неї і Пересопницьке Євангеліє.

А в 2011 році була презентувала перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, на яких вручну було написано понад 9 тисяч букв – кожна не більше 1 мм. Але мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Книга важить всього 15 г. Автор – художник-графік – Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.

Видавництво «Зелений Пес» видасть за грант Українського культурного фонду електронну книгу для дітей про Конституцію. Її зроблять у форматі коміксу, і вона в доступній формі розповідатиме про Основний закон та застосування його в реальному житті.

Попередники сучасної Конституції:

1. Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік.

2. Конституція УНР –29 квітня 1918 року.

3. Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року.

4. Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.

Цікаві факти про Конституції світу:

  • Конституція Сан-Марино вважається найстаршою з чинних конституцій (1600 рік);
  • Конституція Індії є найбільшою у світі (395 статей, 12 додатків, 500 правок, 117400 слів);
  • найменшою конституція вважається у США;
  • у Великій Британії та Ізраїлі немає конституцій, є лише тимчасові акти та закони;
  • у Конституції Австралії прописана зарплата генерал-губернатора;
  • у Конституції Еквадору закріплені права не лише громадян країни, а й навколишнього середовища, як екосистеми;
  • у Лівії конституцією офіційно затверджено Коран;
  • у Конституції Японія чітко пише про офіційну відмову у війні через поразку в Другій світовій;
  • Конституція Мальти проголошує країну нейтральною, яка прагне до миру;
  • Конституція Польщі є першою реально чинною в Європі (1791 рік)