ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Тисячі вірян молилися з митрополитом Епіфанієм у Манявському монастирі на Прикарпатті. ФОТО

7 липня відбулася Всеукраїнська єпархіальна проща до Манявського Хресто-Воздвиженського монастиря, де зібралися тисячі вірян і паломників, а також архієреї та численне духовенство з різних єпархій ПЦУ.

Саме цього дня ця свята обитель відзначає своє престольне свято – в день Різдва Іоана Предтечі та в День вшанування пам’яті угодників Божих, преподобних отців Іова та Феодосія Манявських, повідомляє пресслужба ПЦУ.

У літній каплиці на честь святих засновників Манявського монастиря, яка призначена для багатолюдних прощ, очолив святкове богослужіння Блаженнійший Митрополит Епіфаній.
Звертаючись до присутніх з першосвятительським словом, Предстоятель насамперед подякував Господу за те, що нарешті після відомих всім обмежень через пандемію ми маємо можливість звершувати паломництва і збиратися на прощу у святих місцях. «Але таке попущення Господнє має навчити нас ще більше цінувати ті дари, які Господь подає нам через богослужіння, через спільну молитву та участь у Таїнствах, особливо через Святу Євхаристію, – зауважив Предстоятель. – Втративши на деякий час таку можливість – ми повинні не охолонути до обов’язку спільного храмового богослужіння, а навпаки – ще більше цінувати його».
Митрополит Епіфаній нагадав, що, «турбуючись про здоров'я ближніх Церква вжила заходи для уникнення небезпеки поширення хвороби. Але як вічне є важливішим за тимчасове, як божественне перевершує все земне, так і турбота про душу, про її здоров'я і чистоту повинна в нас переважати. Як споглядання їжі не замінить участь у трапезі, як читання про святі місця не замінить паломництва до них, так і споглядання богослужіння не може і ніколи повноцінно не замінить нашої спільної молитви, богослужбового зібрання та участі в Таїнствах. І всі ми, хто зібралися тут, відчуваємо це, радіючи, що з милості Божої згубна пошесть відступила, і ми можемо знову зібратися в обителі Манявській на святкову молитву».
Після всеукраїнської молитви за припинення пошесті згубної хвороби, а також за справедливий мир в Україні, сотні вірян причастилися святих Христових Таїн. Першосвятитель закликав на всіх Боже благословіння, а також побажав сил, натхнення і терпіння рухатися далі тією дорогою, яка приведе всіх нас до перемоги: перемоги на Сході у цій тривалій неоголошеній війні з боку Росії, а також до перемоги над згубною пандемією, яка досі жахає світ. «Віримо, що з Божою допомогою ми все здолаємо. Цінуймо ті дари та можливості, які подає нам Господь, і час свого земного життя, кожен рік та навіть день, гідно використаймо для примноження всього того, що сприяє нам у правдивому покаянні та входженні у життя вічне», – закликав Блаженнійший.
Програма візиту ТУТ.