ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Рік тому заклали капсулу під будівництво Коломийської дзвіниці

1 березня 2019 року за сприяння коломиянина, народного депутата Андрія Іванчука та благодійного фонду "Покуття" в Коломиї відбулася непересічна історична подія - заклали капсулу під будівництво дзвіниці біля церкви св. Йосафата. В ній -  документ з іменами меценатів та священнослужителів.

"Будівництво дзвіниці - це відновлення нашої історії, - наголосив правлячий Архієрей Коломийської єпархії УГКЦ Кир Василій (Івасюк). - Колись на цьому місці була дзвіниця і в 1946 році її не стало. Її зруйнували. Зараз ми живемо в часи незалежної України, і ці речі потрібно відновлювати".

"Дзвіницю ми збудували за новими технологіями. Вона - унікальна, бо має карильйон. Дзвони для коломийської дзвіниці відлиті на найкращій ливарні світу, яка дає вічну гарантію. Ці дзвони відображають 4 октави, тож карильйон може грати будь-який музичний твір. Ця дзвіниця - найменше, що я міг зробити для рідного Покутського краю", - наголосив Андрій Іванчук.

Відновити унікальну дзвіницю вдалося всього за 140 днів. На освячення приїхав сам Глава УГКЦ Патріарх Святослав. На захід завітали тисячі людей з Коломиї, Коломийщини, Городенківщини та кількох довколишніх районів.

Досі в Україні було п'ять карильйонів, в нас тепер – шостий. Зокрема, схожий карильйон має дзвіниця храму Святого Миколая, яка височіє у Києві на Аскольдовій могилі.

Читайте також: Рік тому з ініціативи БФ "Покуття" у Коломиї розпочалася реставрація церкви Благовіщення. ФОТО

Дзвіниця з карильйоном уже встигла стати новою візитівкою писанкового міста. Вона приваблює туристів і зачаровує містян своїм звучанням.