ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Рік тому з ініціативи БФ "Покуття" у Коломиї розпочалася реставрація церкви Благовіщення. ФОТО

Рік тому розпочалася реставрація найдавнішого храму Коломиї - церкви Благовіщення, яка була за крок до руйнації.

"Рівно рік тому, 27 лютого 2019 р., розпочався перший етап відновлення нашого храму - історичної перлини Коломиї, - йдеться на сторінці Парафії Благовіщення Пречистої Діви Марії. - З благословення Преосвященного Владики Василя (Івасюка), єпарха Коломийського УГКЦ, наш краянин коломиянин, Андрій Іванчук, народний депутат України, зініціював спільно з благодійним фондом «Покуття» реставраційні роботи задля порятунку храму і внесення його до переліку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО". 

З Божою милістю, за рік зроблено багато зовнішніх і внутрішніх робіт по збереженню історичної, архітектурної й духовної пам’ятки - нашої церковці. А попереду ще більше планів, мрії, надій та сподівань! Завжди виникають певні проблеми та труднощі, долаючи які, ми робимося справжньою дружньою ПАРАФІЯЛЬНОЮ РОДИНОЮ!

Дякуємо Андрію Іванчуку, спільно з благодійним фондом «Покуття» та іншим Добродіям та Жертводавцям за можливість врятувати історичну церковну споруду загальнонаціонального значення, таку дорогу коломиянам.
Ми пам’ятаємо кожного у наших щоденних молитвах!!!" - йдеться у дописі.

Нагадаємо, старовинній коломийській церкві – 432 роки. Коли 9 років тому комісія ЮНЕСКО вивчала дерев’яні споруди нашої області, то коломийську церкву Благовіщення не внесли до каталогу Всесвітньої культурної спадщини. В акті огляду стану церкви група експертів Національного комітету ІКОМОС України та Польщі зазначила: "Визнати стан пам’ятки за аварійний і такий, що вимагає негайного проведення реставраційно-консерваційних рятувальних робіт". Тоді настоятель церкви особисто звернувся до Андрія Іванчука з проханням допомогти відновити храм.

Масштаби робіт стали для фонду неочікуваними. Церква була збудована без фундамента, а дерев’яні стіни прогнили.

Справжнім дивом було для всіх, що святиня простояла стільки років. Коли майстри приступили до робіт, стало зрозуміло, що доведеться зробити набагато більше, ніж здавалося з самого початку.

До теми: Врятована святиня. У церкві Благовіщення відслужили подячну Літургію - завершився перший етап реставрації. ФОТОРЕПОРТАЖ

Читайте також: Фонд "Покуття" відзначає перше п’ятиріччя: втілені акції та плани на майбутнє. ФОТО