ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Карітас Коломия розпочав проєкт з миробудування

Основними труднощами взаємодії між ВПО та приймаючими громадами є мовне питання та залучення їх на ринку праці. Про це свідчать результати досліджень, які провела команда Карітас України. Вони поспілкувалися із фахівцями понад 20 громад у  Запоріжжі, Коломиї, Хмельницькому, Тернополі та Києві. 

Як результат, стартував проєкт, спрямований на миробудування  — “Долаючи розломи в громадах”. Діє він за підтримки Українського Гуманітарного Фонду у шести областях України, зокрема і у Карітас Коломия. Проєкт, спрямований на зміцнення громади через діалог.  У його рамках громади за допомогою спеціалістів розпізнають напруження та долатимуть наслідки колективної травматизації в час війни. Діяльність “Долаючи розломи в громадах” містить індивідуальну та групову роботу з психологом, участь в групах взаємодопомоги, тренінгах і публічних обговореннях, проєктування соціальних ініціатив для згуртованості громади та участь у грантовому конкурсі.

Деякі конфлікти засновані на досвіді війни, виборі людей переїхати чи проходити військову службу, а деякі —  на регіональних відмінностях. Проєкту  «Долаючи розломи в громадах» став своєрідною відповіддю на це дослідження. Тут поєднуються індивідуальна та групова роботи з травмами війни, з розбудови миру та публічними обговореннями чутливих тем. Таким чином, особливо постраждалі групи зможуть розвивати конструктивні механізми розв’язання чи пом’якшення конфліктів та розбудовувати згуртованість і довірливі суспільні відносини.

Як наслідок проєкту мають сформуватися громадські об’єднання, куди будуть входити як місцеві, так і ВПО. Одна з найактивніших місцевих груп зможе отримати 100 тис. грн. Наразі Карітас Коломия реалізовує проєкт у Коломиї, Тлумачі, Городенці, Кутах та Яремче. Інші громади теж можуть звернутися із запитом та долучитися.

Наразі в одній з громад вже запланована перша подія, це еко-флешмоб, де люди прибиратимуть спільну територію.

Проєкт “Долаючи розломи в громадах” покликаний дати новий імпульс людям з різними долями та досвідом, різними поглядами та сприйняттям знайти спільність та об’єднатися.  Це ще одна активність, спрямована на зміцнення громад, у Карітас Коломия уже декілька років згуртовують громади через розвиток соціального служіння та створення локальних парафіяльних Карітасів.

Разом робимо добрі справи та перемагаємо!

Пресслужба Карітас Коломия