ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Хто такий мажоритарний депутат і на що коломиянам варто звертати увагу?

Розповідаємо, які основні функції мажоритарного народного депутата.

Закон доволі сухо перераховує обов’язки народного депутата щодо свого округу. Серед них – підтримувати зв’язок зі своїми виборцями; не рідше одного разу на півріччя звітувати перед людьми за пророблену роботу; брати участь у громадських слуханнях з питань, які стосуються округу; вивчати громадську думку і потреби територіальної громади.

Однак за такими доволі бюрократичними формулюваннями приховується глибинний зміст мажоритарки. Тільки через можливість вибирати й делегувати в органи центральної влади конкретного депутата реалізується право людини впливати на владу та на долю своєї держави. Знаючи того, кого ми делегували, ми знаємо, з кого можемо спитати, до кого прийти за допомогою, хто має відстоювати у Києві інтереси міста, містечка та навіть села "на десять хат". Голосуючи за мажоритарного кандидата, ми по суті беремо на роботу людину для захисту своїх прав та життєвих інтересів громади.

За словами Любомира Грицака, експерта Інститут політичної освіти, якщо мова йде про "мажоритарного" депутата, то його діяльність має більше навантаження, оскільки разом із загальнонаціональними питаннями він зобов’язаний відстоювати інтереси виборців округу, від якого його було обрано. Тому він повинен знати проблеми, які існують на окрузі, та мати чіткий план їх вирішення.

Людям варто розуміти, якого депутата вони хочуть бачити у Верховній Раді. Того, який пише закони, чи депутата, який просуватиме інтереси свого округу у законодавчому органі. В ідеалі – ефективний депутат мав би гармонійно поєднувати ці завдання.

Виборцям варто проаналізувати, як депутат користується такими інструментами, як депутатське звернення та депутатський запит. Вони є дуже важливими в депутатській діяльності, оскільки, саме використовуючи їх, депутат може не тільки з’ясувати суть проблемних питань, а й доволі часто вирішити їх.

У першому варіанті депутат пише в будь-який час звичайне звернення, на яке орган, до якого звертається, зобов’язаний відповісти.

У другому випадку, запит проголошується з трибуни Верховної Ради під час пленарного засідання, після чого за його підтримку голосують народні депутати. Для підтримки запиту достатньо 90 голосів парламентарів. Саме така норма забезпечує можливість використання цього інструмента і опозиційними депутатами.

Звичайно, кожен з нас матиме свої мотивації, обираючи депутата на мажоритарному окрузі. Хтось голосуватиме за кандидата, якого знає особисто, хтось – за "молодого і нового", хтось – за "досвідченого". Однак, напевне, спільним мотивом для всіх буде здатність того чи іншого кандидата реально відстоювати інтереси округу у високих коридорах влади. При виборі свого депутата також варто проаналізувати, що ця людина вже зробила і що ще може зробити.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: 28 червня - День Конституції України: основні факти