ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

ЦВК вперше за всю історію виборів в Україні опублікувала фото всіх мажоритарників

Центральна виборча комісія вперше за всю історію виборів в Україні оприлюднила на своєму сайті фото всіх кандидатів у народні депутати, які балотуються в мажоритарних округах.

Такий крок, на який ЦВК пішла після відповідного звернення Руху ЧЕСНО, дозволить не лише побачити світлини лідерів перегонів, а й краще ідентифікувати технічних кандидатів і так званих “клонів”, котрі можуть спотворити результати волевиявлення громадян, інформує Чесно.

Раніше виборці могли побачити портрети кандидатів-мажоритарників у своєму окрузі лише на інформаційних плакатах на виборчих дільницях. 

Громадському сектору та журналістам не завжди щастило знайти у публічному доступі навіть світлини тих кандидатів, які йдуть у списку рейтингових партій. 

“Оприлюднення ЦВК фото кандидатів-мажоритарників - це справжня революція. Вперше виборець може побачити, хто змагається за його голос, не на дільниці в день голосування, а на екрані свого комп’ютера чи смартфона. Але найголовнішим є те, що тепер ми в змозі ідентифікувати численних техкандидатів та “клонів” відомих кандидатів”, – каже координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

За її словами, цьогорічні парламентські вибори значно “просунулися” в технології “клонування”.

“Якщо раніше “клонів” виставляли проти конкретного кандидата, аби просто вкрасти в нього голоси, то зараз “клонування” перетворилося на бізнес і з’явилися цілі клоноферми: кандидату можуть пропонувати заплатити, аби його повний чи неповний тезко не заважав йому на виборах. Ба більше, є випадки, коли “клонів” виставляють відразу проти кількох відомих кандидатів на одному окрузі. При цьому ЗМІ й виборці можуть думати, що це кандидати постаралися висунути клонів один для одного. Такі кандидати з клоноферм, якщо досягнуті домовленості, можуть знятися. Зовсім скоро рух ЧЕСНО оприлюднить інформацію для виборців про ці маніпуляції”, – наголосила Думанська.

Знайти кандидатів у нардепи в своєму окрузі можна за посиланням.

Нагадаємо, до 15 липня українці мають право змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Позачергові парламентські вибори відбудуться в неділю, 21 липня 2019 року.

 

Читайте також: Хто лідирує у виборчих перегонах на 88 окрузі: результати соцдослідження

Нагадаємо: Чого очікують мешканці писанкової від обраного кандидата в депутати