ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Фонд "Покуття" відзначає перше п’ятиріччя: втілені акції та плани на майбутнє. ФОТО

У 2015 році коломиянин Андрій Іванчук заснував благодійний фонд, проєкти якого спрямовані на підтримку дітей, а також на розвиток Коломийщини та Городенківщини загалом.

Подарунки у вигляді фонтана та дзвіниці стали новими родзинками Коломиї. Протягом 2015 – 2020 років фонд долучився до багатьох проєктів: культурних, дитячих, релігійних, спортивних тощо. Також до фонду за допомогою звертається чимало  краян.

Невипадково основні гасла організації - «Чужих дітей не буває» та «Ніхто, крім нас».

Журналісти «ДК» спробували пригадати вже реалізовані проєкти фонду «Покуття».

Масштабна комп’ютеризація навчальних закладів.

Кожна школа Коломиї та Городенки, частина сільських шкіл обох районів вже отримали комп’ютерні класи від фонду.

 Комп’ютеризація триває надалі.

2019 року завершено будівництво дзвіниці святого Андрія Первозванного біля храму святого Йосафата з унікальним музичним інструментом – карильйоном.

Нова коломийська дзвіниця має 51 дзвін. Їх на спеціальне замовлення вилила відома компанія у місті Астен (Нідерланди). Найменший дзвін важить 5 кг, найбільший – близько пів тонни.

Дзвони виготовлені на 80 відсотків з бронзи, решта – олово з різними домішками. Такі дзвони прослужать не одну сотню років.

На освячення унікальної дзвіниці до Коломиї приїхав Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

 

Особливо важливим для міста став проєкт з реставрації церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії.

Старовинній коломийській церкві – 432 роки. Коли 9 років тому комісія ЮНЕСКО вивчала дерев’яні споруди нашої області, то коломийську церкву Благовіщення не внесли до каталогу Всесвітньої культурної спадщини. В акті огляду стану церкви група експертів Національного комітету ІКОМОС України та Польщі зазначила: "Визнати стан пам’ятки за аварійний і такий, що вимагає негайного проведення реставраційно-консерваційних рятувальних робіт". Тоді настоятель церкви особисто звернувся до Андрія Іванчука з проханням допомогти відновити храм.

Масштаби робіт стали для фонду неочікуваними. Церква була збудована без фундамента, а дерев’яні стіни прогнили.

Справжнім дивом було для всіх, що святиня простояла стільки років. Коли майстри приступили до робіт, стало зрозуміло, що доведеться зробити набагато більше, ніж здавалося з самого початку.

Світло-музичний фонтан «Водограй любові» в центрі Коломиї збудовано 2016 року. Відтоді це одна з головних візитівок міста.

 З весни і до осені біля фонтана відпочиває багато людей.

 До того ж на Великдень вже щорічним став конкурс світлин, під час якого засновник фонду Андрій Іванчук вітає переможців цінними дарунками.

Такий фонтан цьогоріч розпочали будувати і в середмісті Городенки. «Водограй любові» планують запустити влітку 2020.

Біля храмів та шкіл Коломийщини та Городенківщини за роки діяльності фонду облаштовано 40 дитячих і спортивних майданчиків.

 

На фото: майданчик біля Катедрального собору  на вул. Театральній.

На фото: засновник фонду "Покуття" Андрій Іванчук на майданчику біля Михайлівської церкви у Коломиї.

Як з’ясувалось - це   дуже потрібна акція для Покуття, адже з проханням звести майданчик звернулося практично кожне село обох районів.

На фото: майданчик у Ясенові-Пільному (Городенківщина).

Ще одним успішним проєктом став традиційний конкурс малюнків «Великдень очима дітей». За 5 років майже 10 тисяч дітей стали учасниками конкурсу й отримали гарантовані призи.

Напочатку, у 2015 році, це були маленькі зали і кілька десятків учасників. Останній конкурс малюнків налічував більше 4 тисячі дітей. Окрім учасників з Коломиї та Городенки свої роботи надсилають з Дніпропетровської, Чернівецької, Миколаївської, Київської, Хмельницької та Донецької областей.

2019 року для  нагородження учасників конкурсу просто не знайшлося локації в Коломиї, яка б вмістила всіх.

 

Тому  нагородження стало справжнім фестивалем: три дні поспіль Андрій Іванчук разом з волонтерами нагороджували всіх дітей.

Щорічним є акція до свята Миколая.

 

Понад 50 тисяч подарунків за 5 років отримали діти та мешканці геріатричних пансіонатів обох районів.

 Це одне з улюблених свят благодійного фонду.

«Покуття» постійно підтримує обдаровану молодь, опікується дітьми загиблих в АТО героїв, допомагає геріатричним будинкам, потребуючим краю.

 

Левова частина культурних заходів та спортивних турнірів підтримані фондом.

У 2019 році  фонд  організував спортивний фестиваль «Покуття футбол фест», у рамках якого проводився турнір, де кожна команда-учасник отримала футбольну форму, а переможці - сертифікати на спортивні майданчики для свого населеного пункту.

 Фестиваль підтримав тренер української збірної Андрій Шевченко.

Легендарний в минулому футболіст та ветерани знаменитого «Динамо» (Київ)  приїжджали влітку на Покуття.

Пам’ятник Книзі на вулиці Театральній у Коломиї, заснований спільно з Коломийським педагогічним коледжем Музей української мови, олімпіади,  техніка для бібліотек, медичних та освітніх закладів, підтримка талантів краю стипендіями тощо - теж серед втілених проєктів фонду.

Попри це, фонд реагує на звернення, яких за 5 років було отримано понад 4000. Це прохання про допомогу та підтримку різноманітних ініціатив.

Попереду – багато роботи. Представники фонду наголошують, що діяльність фонду не припиниться - на 2020 рік вже визначено багато планів. Також команда організації стверджує: хотілося б допомогти всім і одразу, та доводиться ставити чіткі плани і цілеспрямовано рухатися до їхньої реалізації.

«Ніхто, крім нас, не змінить свого краю», - неодноразово наголошував засновник фонду Андрій Іванчук.

 

Читайте також: "Мажоритарки нема, а Іванчук, певен, залишиться" - інтерв’ю з народним депутатом з Прикарпаття. ВІДЕО