ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Мажоритарки нема, а Іванчук, певен, залишиться" - інтерв’ю з народним депутатом з Прикарпаття. ВІДЕО

Днями народний депутат України Андрій Іванчук у рамках робочого візиту   відвідав Коломийщину. Також народний обранець з Прикарпаття прийшов на прямий ефір телеканалу «НТК».

Говорили про насичений робочий візит, діяльність у Раді, плани на 2020 рік, позицію щодо недоторканності депутатів та закони, прийняті Верховною Радою, які часто отримують критику та чисельні обговорення.

Це вже третя каденція Андрія Іванчука у Раді. Порівнюючи роботу цього і попередніх скликань, нардеп зауважує, що монобільшість – це нова можливість, яка з’явилась. Попри те, на його думку, зловживання у прийнятті рішень немає. За місяці роботи політики притираються і починають чути одне одного.

«За пару місяців зроблено дуже багато з того, що обіцяли на виборах», коментує нардеп.

Одне з питань, яке глядачі очікували почути – це закон про мову, який раніше отримав шквал негативних емоцій у соціальних мережах. Багато критики спрямовано було до Іванчука саме на окрузі, де його обрали депутатом.

«По-перше, закон не про мову, а про вищу освіту в Україні, власне мову викладання. Це перше читання, після якого законопроект стає власністю Верховної Ради, основою. Потім депутати мають право до другого читання подати свої пропозиції» , - пояснює депутат.

«Може, я не більше за всіх люблю нашу українську мову, але точно не менше. Я зустрічався з цього приводу з головою комітету освіти. Я йому дуже чітко охарактеризував ситуацію. Не дивлячись на те, що сам закон про вищу освіту дуже прогресивний і потрібний, неможливо буде отримати 226 голосів «за» нього, якщо буде можливість викладати російською».

Власне позицію Андрій Іванчук висловив чітко: «Питання мови викладання має регулюватися законом «Про українську мову», і у вишах має бути викладання українською мовою».

Також у розмові нардеп зауважив, що не треба забувати, що говорити про позицію того чи іншого депутата можна тільки тоді, коли він голосує вже за готовий закон, який буде підписано. Все, що відбувається до остаточного голосування – це дискусія і відстоювання тих чи інших ініціатив.

Ще одне скандальне питання, яке прокоментував в ефірі нардеп – це закон «Про ринок землі».

«Він зайшов у Парламент в тому вигляді, в якому зайшов.  Зараз зареєстровано більше 4000 поправок, це 2500 сторінок тексту».

Коли закон вийде з комітету після правок, можна буде проводити професійну дискусію.

Власну думку щодо ринку землі Іванчук висловив також: «Конституція гарантує право приватної власності, яке базується на трьох принципах: право володіти, користуватися і розпоряджатися власним майном. Це стосується і земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Як юрист, переконаний, що ринок землі в Україні повинен бути. Професійна ж дискусія торкається питання: яка модель ринку землі повинна бути саме в Україні. Можна запозичити чужий досвід, але, я переконаний, Україна заслуговує на власну модель ринку землі.

Іванчук вважає, що у 4000 поправках депутати повинні знайти консенсус. «Будуть норми, які подобаються і не подобаються. Але це крок вперед. Це краще, ніж нічого не робити і залишати все так, як є».

Більше того, нардеп підкреслив, що він не учасник ринку і не має досвіду саме в  аграрному секторі. Саме тому після Різдвяних свят обранець планує провести зустріч з фермерами Городенківщини та Коломийщини. Почути фахову думку тих людей, які професійно володіють цим питанням.

Зняття недоторканності з народних депутатів.

«Ми маємо прийняту редакцію. Нехай юристи та криміналісти вивчають. Я про те менш за все хочу думати. Прийнято таке рішення на вимогу суспільства. Не потрібно триматися за депутатську недоторканність», - зауважив прикарпатський нардеп.

Також Іванчук прокоментував і міжнародну політику теперішньої влади, і питання війни на Сході, обмін полоненими та Нормандську зустріч.

«Коли повернулися військові полонені, я відчув гордість. Знаєте, задля таких моментів хочеться мати український паспорт».

Оцінку діяльності президента щодо припинення війни на Сході, на думку Іванчука, давати ще рано. Це дуже проблемна дискусія.

«Іде війна з Російською Федерацією. У нас є президент, він головнокомандувач, у нього є група радників. Я лише можу побажати, щоб вони дуже добре думали і не забували, з ким вони мають справу», - коментує обранець.

Попередні два скликання Іванчук очолював Комітет з питань економіки. Коли мова зайшла про бюджет-2020, політик висловив кілька думок:

«Думаю, вам моя відповідь щодо бюджету, як і глядачам, напевно, не сподобається. Бюджет побудований на показниках, які не відповідають дійсності. Бюджет складали за курсом 27 гривень за долар».

Тому те, що відбувається сьогодні з гривнею, нардеп назвав «диверсією проти української економіки».

Ціни на електроенергію, газ, комунальні послуги та продукти ті ж самі. Але   через різкі зміни курсу долара зменшилась купівельна спроможність українців.

Пан Іванчук навів таку аналогію сьогоднішніх різких змін валюти: «Ми знаємо, що температура тіла має бути 36,6, коли вона падає - це не на краще. Коли температура росте до 42 градусів – це теж недобре».

Головне, щоб держава не запізно почала реагувати на спад, на те, що бюджет недовиконується.

Цікавою темою для обговорення став і новий Виборчий кодекс, згідно з  яким фактично ліквідоване таке поняття, як «мажоритарка».

Тамара Приходько, ведуча ефіру, запитала депутата: «Коломийщина і Городенківщина і надалі вас сприймає, як «свого депутата». Виконання обіцянок буде?».

На що Іванчук відповів: «Так, мажоритарних виборів більше не буде. Те, що я чув, що тепер не всім депутатам-мажоритарникам цікаво їздити на округ до своїх виборців. Я можу говорити тільки за себе. Мене обрали мої земляки за те, що зробив до того.  Моє особисте ставлення таке: буду я депутатом чи ні. Коломийщина та Городенківщина - це моя маленька батьківщина. Я робив і буду робити».

За короткий період скликання вже вдалось перетягнути «ковдру державних коштів»  і на ремонт  дороги Городенка - Івано-Франківськ, на продовження будівництва одного з найбільших водноспортивних комплексів в регіоні, а також на ремонт центральних доріг у Коломиї.

«Я в принципі ішов заради цього в депутати: хочу, щоб дороги були зроблені, щоб басейн був добудований, щоб важкохворих з Городенки могли доправити до обласного центру. Я можу перечислювати безкінечно, що б я хотів зробити», каже депутат.

У планах в політика і дооблаштування сучасного медичного центру в Коломиї. Багато уваги в розмові Андрій Іванчук приділив саме питанню медицини. В рамках робочого візиту нардеп зустрівся з лікарями, почув про надсучасні операції.

А незабаром у місті з’явиться й сучасна лабораторія, яку оснащуватиме швейцарська фірма. До слова, першочергово створення такої лабораторії планували в Івано-Франківську. Та позаяк у Коломиї вже тривалий час потужно розвивають медицину, політику вдалось переконати, щоб саме в нашому місті з’явилась лабораторія.

 

Також, будучи в Коломийській лікарні, депутат поцікавився ангіографічним кабінетом, який відкрили в Коломиї за сприяння Іванчука ще в період роботи в Раді попереднього скликання.

«Я читав, що на ангіографі можна проводити заходи не лише на серці, а й на судинах нижніх кінцівок. Ви знаєте, моєму батькові свого часу ампутували ногу, тому що такої технології тоді не було. Днями запланована перша така операція в Коломиї. Це дуже приємно».

Робоча поїздка в Коломиї охопила більше 10-ти локацій. Наразі це були об’єкти, які перебувають на фінальних стадіях.

Так, у Лісному Хлібичині завершується будівництво дитячого садка. У Коршеві й Печеніжині -   закінчення будівництва нових сучасних амбулаторій,   перед цим таку ж відкрили у П’ядиках. У Марківці Іванчук оглянув новий модульний спортивний зал.

У Гвіздці напередодні облаштували спортмайданчик із  штучним покриттям.

Не оминув увагою Андрій Іванчук і в’їзд у Коломию з боку Чернівців, де нещодавно в аварійному стані перебував вузький міст. Наразі вдалося відремонтувати асфальтне покриття, наступного року встановлять пішохідні переходи та  огорожу.

В інтерв’ю Андрій Іванчук згадав і початок будівництва спортивного залу в ліцеї №9.

Підсумовуючи результати роботи, нардеп зауважив: «Було багато зневіри, багато критикували. Шлях подолає тільки той, хто іде».

Паралельно з політичною діяльністю вже 5 років існує благодійний фонд «Покуття», який у 2015 році було створено за ініціативи Андрія Іванчука.

Цьогоріч відбулася  п’ята ювілейна акція до свята Миколая.

«Не всі діти можуть отримати подарунки на свято Миколая. Я радий, що вже 5 років благодійний фонд «Покуття» взяв на себе таку функцію і достойно її веде. Я дякую всім, хто приєднується до діяльності фонду. Це і є наша соціальна відповідальність».

Фонд «Покуття», за словами його засновника, не припинятиме свою діяльність наступного року. Зокрема, на черзі традиційний масштабний конкурс дитячих малюнків до Великодня та будівництво фонтана в Городенці, який було обіцяно влітку. Адже, не дивлячись на відсутність «мажоритарки», Андрій Іванчук не скасовує обіцянок.

«Я не підведу. І вам точно за мене не буде соромно»

Також нардеп анонсував відкриття приймальні. Пояснив, що одна із затримок її створення – це пошук правильних людей. Вимоги високі, попри знання та вміння швидко реагувати на юридичні питання, людина повинна бути людяною.

Зауважив депутат, що  й особисто приділятиме увагу спілкуванню з людьми, які обрали його депутатом.

Підсумовуючи розмову, Андрій Іванчук сказав: «Мажоритарки немає, а Іванчук, я вас переконую, залишиться».

Читайте також: Андрій Іванчук проінспектував роботи на мості при в'їзді до Коломиї. 

 До теми: Андрій Іванчук побував на будівництві двох амбулаторій на Коломийщині.