ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Електронні паспорти у Дії: Уряд ухвалив постанову

Цифрові паспорти вже зовсім скоро зможуть використовувати всі українці. Електронні версії ID-картки та закордонного паспорта будуть доступні у мобільному застосунку «Дія».

Це стало можливо завдяки тому, що Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді та паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді», повідомляє Урядовий портал.

«Україна – одна з перших у світі, що реалізувала цифровий паспорт у смартфоні. Проте, ми маємо найбільш повний перелік життєвих ситуацій, коли українці можуть застосовувати цифровий паспорт і не турбуватися про наявність при собі паперового чи пластикового аналогу. Наша мета, щоб згодом людині взагалі не довелося більше носити з собою документи, а всі вони були доступні в смартфоні», – зауважує Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Е-паспорти у Дії є цифровими аналогами паперових документів, відповідно до постанови. В умовах карантину це особливо актуально, адже цифрові паспорти можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинила поліція.

Крім того, за електронним паспортом у межах країни можна подорожувати літаком чи поїздом, отримувати поштові послуги та проводити банківські операції. Також за паспортом у мобільному застосунку «Дія» можна підтвердити свій вік при купівлі в магазині сигарет або алкоголю. Отримати медичні, готельні послуги або пред’явити правоохоронним органам.

За цифровим паспортом також можна скористатися бібліотекою, отримати послуги зв’язку, входити в адмінбудівлі та отримувати державні послуги у ЦНАПах, на порталі «Дія» або для одержання коштів при поверненні товару.

Усі цифрові документи у мобільному застосунку «Дія» дійсні лише на території України. Закордонний паспорт надає такі самі права і можливості, як і національний.

В Україні у реєстрах є близько 3,5 млн ID-карток, які українці отримували від 2016 року. А біометричних закордонних паспортів – близько 17 млн. Таким чином, якщо у громадянина немає посвідчення водія чи ID-картки, він може посвідчити свою особу за допомогою закордонного паспорта, який є в Дії.

Цифровий паспорт більш надійний, ніж звичайний паперовий та не менш надійний, ніж його пластиковий аналог. Щогодини мобільний застосунок «Дія» оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт. А на мобільних телефонах з операційною системою Android неможливо навіть зробити скріншот документа.

Паспортні дані кожного громадянина, який встановив мобільний застосунок «Дія», надійно захищені. Мобільний застосунок не збирає і не зберігає їх, а лише відображає ту інформацію, яка є у реєстрах.

До теми: Електронний студентський тепер доступний для всіх.