ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Коломийщині поліція закрила 20 ігрових закладів

20 грудня на сайті Кабінету Міністрів України з’явилося розпорядження Прем’єр-міністра щодо заборони грального бізнесу. Коломийська поліція вже провела заходи щодо припинення будь-якого ігрового бізнесу в місті. Про перші результати розповідає «ДК».

Суть розпорядження полягає в скасуванні наказу Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Міністерства фінансів від 12.12.2002 року щодо діяльності розповсюджувачів лотерей.

«У нас гральні заклади виникали тому, що була можливість обійти закон, - каже начальник відділу Коломийської поліції Остап Білейчук. - Була дозволена «Електронна лотерея». Під цю ліцензію створювали підпільні напів легальні заклади. Ми проводили ряд заходів щодо них, вилучали техніку, а суд зобов’язував повертати все назад, бо закон чітко не регулював межі електронних і звичайних лотерей».

Тепер у статті 203-2 Кримінального кодексу України чітко вписані штрафи за ігровий бізнес. До адміністративної діяльності притягуватимуть навіть власників приміщень, які здають в оренду свою власність під гральний заклад. Остап Білейчук вважає, що підпільну діяльність ніхто не проводитиме, бо це – не вигідно:

«Якщо немає реклами, люди в заклад не заходитимуть. У Коломиї підпільно пропрацювати можна максимум тиждень, поки інформація не пошириться. До того ж працівники поліції щоденно моніторять колишні «точки»: фотографують і знімають на відео».

Поки що закону, який регулює діяльність ігрових закладів, немає. У поданому проєкті визначені міста, де попередньо будуть дозволені такі заклади, але Коломия в перелік не входить.

Ігрові заклади можуть бути дозволені, й це суворо контролюватиметься законом, у 5-и та 3-5-и зіркових готелях. Комплексні заклади на кшталт «Буковелю», а також різні курортні заклади в Одесі, Миколаєві, Херсоні, скоріше за все, зможуть собі таке дозволити.

Читайте також: Чи готова Коломия до "закону про автокрісла"

 

На Коломийщині ж працівники поліції припинили діяльність 20-и закладів: 18 - у Коломиї та по одному в смт. Гвіздець та Отинії. Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку та порушено два кримінальні провадження щодо документування незаконного грального бізнесу. Діяльність усіх гральних закладів або будь-яких букмекерських контор повністю припинена.

Журналісти «ДК» вирішили самостійно перевірити отриману в поліції інформацію. Ми виявили, що гральні заклади відтепер справді зачинені. Принаймні, реклама щонайменше заклеєна або й взагалі відсутня там, де раніше були щедро розмальовані вікна та двері. Подекуди взагалі важко уявити, що ще місяць тому на цьому ж місці був незаконний заклад.

На сайті ми також поцікавилися думкою мешканців, чи варто, на їхню думку, легалізувати гральний бізнес в Україні. За результатами опитування, майже 55 % коломиян підтримують рішення уряду.

Андрій КАНЯ