ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

''Або пральна машина, або електрочайник'': чому коломияни незадоволені новими лічильниками

Встановлення лічильників із новими можливостями в кулуарах називають скандальним. Щойно з’явилась інформація про те, що цей пристрій обмежуватиме споживання електроенергії, люди почали не допускати спеціалістів у свої домівки. Тож чи справді такі страшні системи МТХ, як про них пишуть на форумах і чи можна уникнути їх встановлення, розповів начальник відділення обліку електричної енергії філії ''Коломийська'' Олександр Лаврів.

– Яка різниця між новими лічильниками та звичними?

– Основна наша мета – подання якісного та безперебійного електропостачання. Втрати – це та електроенергія, що йде поза облік – крадіжки тощо. Під нашою відповідальністю є ділянки, на яких великий рівень втрат, висока напруга, скарги від споживачів. Це виникає через те, що мережі в центрі були реконструйовані ще в 2000 році. Вони не були розраховані на ті навантаження, що є зараз. За 19 років кількість техніки в будинках змінилася. Тому починаються збої електропостачання. Такі ділянки ми аналізуємо, встановлюючи на приєднаннях лічильники – системи МТХ. Це означає, що на трансформаторній підстанції в нас стоїть маленький блок – комп’ютер, що збирає інформацію зі встановлених нами лічильників. Таким чином ми матимемо змогу знизити навантаження на систему, відкорегувати навантаження по фазах і реконструювати мережі до необхідних параметрів.

Перш за все, такі лічильники дають нам змогу моніторити якість та кількість напруги, що споживається користувачем у певний момент часу. Ми можемо відслідковувати графік навантаження споживача, тобто яку потужність він вмикає вдень, ввечері та вночі. Певні ділянки стають проблемними, коли на них велика напруга. Аналізуючи інформацію, ми маємо можливість визначати саме ті ділянки мережі, де треба обмежити споживання потужності. Тоді ми зможемо вжити заходів для нормалізації напруги, щоб побутові прилади не виходили з ладу.

Переваги нових лічильників для споживачів у тому, що, по-перше, нормується напруга, по-друге – можливість перейти на зонний облік день-ніч.

– Де вже встановлені нові лічильники та де їх ще встановлюватимуть?

– Запустити систему по всій Коломийщині – досить дорого. Гроші виділяють з державних проектів, тому маємо змогу тільки поступово забезпечити проблемні ділянки. Наразі ми зробили це в центрі Коломиї та у Спасі.

– З яких причин відбувається примусова заміна?

– Лічильники, як прилади обліку, потребують регулярної заміни та перевірки на точність обрахунку. Час від часу їх треба калібрувати, тобто перевіряти. Тому, залежно від типу лічильника, є певний термін його експлуатації. Ми знімаємо лічильник, відвозимо в область у лабораторії, перевіряємо, а потім повертаємо споживачеві. Планову заміну проводять безкоштовно.

– Чи можуть споживачі придбати собі такий лічильник до того, як попередній вийде з ладу?

– Без проблем. Їх можна придбати навіть через Інтернет. Після покупки потрібно звернутися в центральний офіс. Там новий лічильник оглянуть спеціалісти – перевірять, чи з ним усе добре, чи правильно він рахує, чи немає всередині якихось зайвих деталей, бо з метою маніпулювання буває й таке. Після цього потрібно звернутись із заявою про встановлення лічильника до нас. Така послуга коштує близько 500 гривень, вартість самого лічильника – близько 2500 гривень.

– Що означає термін ''зонний облік''?

– У нових лічильниках є дві зони споживання: денна і нічна. Від 7:00 до 23:00 вартість електроенергії – 90 копійок, а з 23:00 до 7:00 – 45 копійок. Важливо звертатися до наших спеціалістів для перепрограмування нових лічильників, адже ця функція – закрита.

До слова, лічильники, які ми встановили на проблемних ділянках, уже мають цю функцію. Споживачеві варто лише написати заяву про перехід і оплатити позачергову технічну перевірку.

Проблемних ділянок ще доволі багато – район ''Сільмашу'', кінець вулиці Мазепи, село Воскресінці тощо.

– Яким чином лічильники обмежуватимуть споживання електроенергії?

– Ми обмежуємо людей до договірної потужності для функціонування системи. Якщо відкрити договір про електропостачання, там чітко прописана дозволена потужність. Це означає, що лічильник відключиться та припинить електропостачання, якщо ввімкнені прилади в сумі споживатимуть більше енергії за дозволену потужність. Потрібно буде трохи почекати, поки він знову ввімкнеться. Це – вимушені для того заходи. Краще нехай люди звертаються з обмеженнями потужності, ніж з виходом з ладу побутової техніки.

Для того щоб людині забезпечити комфортний побут, потрібно мінімум 5 кіловат дозволеної потужності. Ми надаємо послуги збільшення. Збільшити дозволену потужність на 1 кіловат коштує приблизно 3000 гривень. Споживачі докуповують необхідні для себе кіловати, а ми отримані кошти вкладаємо в розвиток мережі.

Говорячи про малозабезпечені сім’ї чи пенсіонерів, то вони змушені будуть підлаштовуватися, вмикаючи електричні прилади по черзі, щоб не перевищувати дозволену потужність. Ми не зможемо надавати комусь пільги, бо це не передбачено ні законодавством, ні нашою внутрішньою політикою.

Читайте також: У "АVЕ" пояснюють, чому в Коломиї не вивозять сміття

 

– Чи має право споживач не дозволити заміну лічильника?

– Ми як монополіст не керуємося власними бажаннями тощо, нас обмежують правила комерційного обліку. Документи, які повністю регламентують нашу діяльність – це ''Правила роздрібного ринку'', бо ринок електроенергії перебуває у стадії трансформації, Постанова від 14 березня 2018 року ''Про затвердження кодексу системи розподілу'' та безпосередньо сам Кодекс комерційного обліку. В цих документах чітко вказано: якщо оператор системи розподілу, як ми зараз називаємося, виявляє намір або бажання за власний кошт замінити лічильник споживачеві, він зобов’язаний допустити нас, у нього немає вибору. Якщо людина не допускає нас до приладу обліку, без заміни всіх лічильників ми не можемо повністю запустити систему.

Спочатку ми приходимо з наміром замінити лічильник. Якщо нам не відчиняють двері чи відмовляють, ми складаємо спеціальний акт про недопуск до заміни лічильника. Його або вручаємо людині під підпис, або надсилаємо рекомендованим листом. Якщо навіть після цих дій споживач продовжує наполягати на своєму та відмовляється від заміни, ми надсилаємо попередження про припинення електропостачання та відключаємо його.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА