ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

За 2024 рік ставка по мікрокредитам знизиться до 1%

Ще в кінці того року був підписаний законопроект №9422. В ньому були ухвалені нові умови з мікрокредитування в Україні. Особливо приємно виглядали нововведення щодо відсотка позики. Не більше 1% на день це в рази менше ніж було до цього законопроекту. Але якщо вам сьогодні потрібна позика на карту, то ви можете знайти різні пропозиції, що перевищують обіцяний 1%. Невже мікрофінансові організації порушують чинне законодавство? Звісно ні. Нововведення будуть відбуватися поступово.

Як саме буде змінюватися ставка впродовж року

Через те, що таке кардинальне зниження відсотка може вплинути на всю сферу мікрокредитування і багато хто з мікрофінансових організацій може збанкрутувати, було вирішено зробити зниження відсотка поступовим. Впродовж 8 місяців буде три етапи змін добового відсотка:

  • 2,5% буде максимально можливим відсотком в перші 4 місяці;
  • подальші 4 місяці відсоток ще знизиться до 1,5%;
  • після 8 місяців нарешті споживачі можуть брати позики під 1% в будь-якому МФО.

Законопроект був підписаний 21 грудня, тому до квітня місяці будуть зустрічатися відсотки вище 2%. Хоча зараз нові клієнти Мілоан кредит можуть взяти першу позику під 0,01% на добу. МФО пропонують вигідні умови своїм клієнтам і якщо позичальник відповідально буде ставитися до виплат, то переплати будуть мінімальними. 

Чому держава вирішила внести зміни в роботу МФО

За останні роки стали дуже популярні не банківські установи, які видають мікрокредити громадянам під високі відсотки. Перевагою цих організацій є швидкість видачі кредиту при мінімальній перевірці документів, та можливість оформити все онлайн в будь-який час. Також часто вони пропонують бонуси та акційні пропозиції за промокодами.

Здавалося б логічним отримати позику в банку, де вигідніші умови, але в громадян з поганою кредитною історією мало шансів на це. Тому вони змушені звертатися в мікрофінансові організації. МФО, знаючи що більшість їх клієнтів не в змозі повернути кошти, змушені завищувати відсотки для всіх своїх позичальників. Це трохи вирівнює баланс між виплатами та поверненням. 

Така ситуація вигідна не всім громадянам, тому і було вирішено внести зміни та більш ретельно контролювати діяльність МФО. Відтепер всі установи, що займаються споживчим кредитуванням зобов'язані:

  • перевіряти платоспроможність кожного клієнта;
  • передавати дані про оформлення кожної позики до бюро кредитних історій;
  • узгоджувати зміни в кредити з позичальником і робити це не частіше одного разу на місяць;
  • перевіряти своїх клієнтів на наявність в Реєстрі лудоманів України та відмовити в кредитуванні особам, що там зазначені.

Такі зміни можуть завдати вагомого удару по маленьким компаніям і призвести до їх закриття. Більш відомі МФО змушені будуть знизити кількість акційних пропозицій, щоб не втрачати прибуток, завдяки якому будуть продовжувати виплачувати заробітну плату співробітника і сплачувати податки. Але це необхідні зміни, які мають зменшити кількість позик, що видані людям, які не можуть платити за високими відсотками, через що потрапляють в ще більші фінансові труднощі.