ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Відмінність Біткоїна від Ефіріума

Чим відрізняються Bitcoin і Ethereum. Характеристики монет за призначенням, алгоритмами та безпекою. Яка криптовалюта краща: біткоїн чи ефіріум

Головна відмінність Біткоїна від Ефіріума: за призначенням, алгоритмами та функціоналом

Ринок криптовалют представлений понад 13000 монетами, і їхня кількість продовжує зростати. Обмінювати, торгувати і вигідно інвестувати в монети дозволяють криптобіржі. Щоб обрати біржу для купівлі криптовалюти, рекомендуємо ознайомитися зі статтею найкраща біржа криптовалют: топ-20.

Незважаючи на велике різноманіття, учасники крипторинку віддають перевагу двом основним цифровим монетам, обираючи біткоїн або ефіріум. Вони є лідерами за капіталізацією, обидві працюють на блокчейні, але мають певні відмінності.

Концепція та призначення

Перша у світі криптовалюта – Bitcoin – з'явилася у 2009 р. Її творцем вважається Сатоші Накамото; проте хто саме стоїть за цим псевдонімом – людина чи ціла команда, достеменно невідомо.

Мета створення біткоїна – позбутися недоліків фіатної (традиційної) валюти: централізації, інфляції, можливості відстежити угоду третіми особами, включно з державою. З творцем Ethereum Віталіком Бутеріним криптоспільнота знайома з 2013 року. Тоді молодий фахівець представив опис блокчейна ефіру. Сама мережа була запущена в липні 2015 року. Ефіріум є не тільки криптовалютою, а й платформою для розробки користувацьких застосунків, наприклад, ігор, на базі технології блокчейн. Для побудови різноманітних децентралізованих застосунків і токенізованих активів на базі ефіріуму використовують смарт-контракти – програми, які забезпечують автоматичне виконання договору.

 Технологія та алгоритми

Спочатку обидві криптовалюти працювали на основі алгоритму PoW (Proof of Work): на комп'ютері користувача обчислюють ідентифікатор транзакції та додають новий блок до наявного ланцюга блокчейна. За це власник комп'ютера отримує винагороду у вигляді деякої кількості криптомонет. Цей алгоритм вимагає великих витрат комп'ютерних потужностей і електроенергії. Тому багато хто вважає його неекологічним. Зокрема, з цієї причини Ілон Маск заявив про припинення продажів автомобілів Тесла за біткоїни. Наразі головна відмінність біткоїна від ефіріума в алгоритмі. Ethereum перейшов на "Proof of Stake" (PoS), відомий як ETH 2.0. У PoS валідатори (вузли мережі) блокчейна обираються на основі кількості ефіріума, яку вони вкладають у систему. Валідатори, які перевіряють і підтверджують транзакції та блоки, не вимагають виконання обчислювальної роботи, як в алгоритмі PoW. Замість цього вони кладуть монети на депозит і отримують винагороду залежно від суми ставки та активності в системі. Таким чином використання PoS не вимагає великих енергетичних і обчислювальних витрат.

Ефіріум не має обмежень щодо емісії, на відміну від біткоїна. 

Ці дві монети мають різні механізми зниження швидкості генерування криптовалюти для запобігання інфляції. Для біткоїна це халвінг – автоматичне зниження швидкості у 2 рази кожні 4 роки. У мережі ефіріума замість халвінгу використовується редукція, коли таке зниження регулюється розробниками. Екосистема ефіріума є більш різноманітною та активною, з безліччю розробників, проектів і додатків, що використовують платформу. Біткоїн, хоча і має широке визнання і продовжує бути найбільшою і найвідомішою криптовалютою, використовується більше для зберігання та обміну криптомонет.

Функціонал

Біткоїн використовується в основному як засіб платежу. Функціонал ефіріума дещо ширший: до нього входить автоматизація операцій за допомогою смарт-контрактів, створення і розвиток додатків на блокчейні.

Безпека

Будь-яка система може мати вразливості, біткоїн чи ефіріум не є винятком. В історії існування обох криптовалют були зафіксовані випадки зломів централізованих бірж, шахрайства зі смарт-контрактами та інших атак.

Одним із небезпечних методів порушення безпеки є "Атака 51%": якщо в користувача зосереджено 51% (і більше) обчислювальної потужності мережі блокчейна, він отримує можливість змінювати її функціонал на власний розсуд. Найчастіше проблеми з криптовалютою виникають з вини її власників (втрата паролів, їхня доступність тощо). Важливо зазначити, що як біткоїн, так і ефіріум продовжують розвиватися, нові оновлення та технологічні поліпшення можуть внести зміни в їхні характеристики та функціональність. Тому не можна однозначно сказати, що одна криптовалюта краща за іншу, хоча деякі користувачі вважають ефіріум прогресивнішим.