ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Вибори-2020: як правильно заповнювати бюлетень. ВІДЕОІНСТРУКЦІЯ

Прийшовши на виборчу дільницю під час місцевих виборів 25 жовтня, українці отримають 4 різних бюлетеня. Адже обиратимуть міського (сільського або селищного) голову, депутатів до місцевої, районної та обласної ради.

16 липня парламент затвердив новий бюлетень. У ньому виборці ставитимуть галочку навпроти партії, яку підтримують, а поряд вписуватимуть номер кандидата від неї.

ОПОРА підготувала відео з інструкцією, як користуватись новим бюлетенем і як правильно його заповнювати.

Правильний варіант (скрін з відео)

Неправильний варіант

Неправильний варіант

Неправильний варіант

Як вже повідомляли, нова форма виборчих бюлетенів зустрінеться там, де виборці обиратимуть депутатів міської, селищної чи сільської ради, якщо в їхній територіальній громаді 10 тисяч і більше виборців (не мешканців у населеному пункті, а саме зареєстрованих виборців). 

Крім того, нова форма бюлетенів буде на виборах до районної та обласної ради.

 Як виглядатиме такий бюлетень? Ліворуч - назва партії та першого номера у єдиному районному чи обласному списку цієї партії; посередині дві клітинки, в одній з яких треба поставити позначку, а в сусідній з нею трафаретом вписати цифри; праворуч - перелік кандидатів від кожної з партій з номерами, які треба вписувати в трафарет. 


Як проголосувати, отримавши такий бюлетень? Його треба “читати” по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Спочатку обираємо партію та ставимо “галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію, а до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому хочемо допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. По-перше, бажано внести максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо). По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).

 Якщо виборець проголосує за партію і вирішить не голосувати за кандидата, то такий бюлетень буде дійсним й буде зарахованим в якості підтримки партії.

Якщо виборець припустився помилки при заповненні бюлетенів, то він має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень з проханням видати йому інший в обмін на неправильно заповнений.

До теми: До 25 вересня триває реєстрація кандидатів у депутати та голів міст і ОТГ.

 Ігор Слюзар - перший офіційно зареєстрований кандидат на голову Коломийської ОТГ.

Затверджено протиепідемічні заходи під час проведення виборів 

Місцеві вибори-2020: головні етапи і календар кампанії 

У Коломийській ОТГ утворили п'ять виборчих округів: адреси дільниць та їх межі.

 Яким буде новий бюлетень під час місцевих виборів, як у ньому розібратися і хто його отримає?

Скільки грошової застави заплатять прикарпатці на місцевих виборах

 Серед керівництва 22 ТВК на Франківщині найбільше представників "Голосу", - ОПОРА

Оприлюднили склади Коломийських міської і районної територіальних виборчих комісій

Конфлікт у Коломийській ТВК: заява у поліцію та спроба висловити недовіру голові комісії 

Читайте також: 7 головних питань про місцеві вибори-2020: як проголосувати та кого обираємо

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.