ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї відбудеться онлайн-курс “Інформаційне здоров’я нації”. ВІДЕО

Мета курсу - підвищити рівень критичного мислення та медіаграмотності регіону.

З маніпулюванням суспільною думкою ми зіштовхуємося щодня. В небезпеці кожен з нас. Неправдива інформація підштовхує до помилкових рішень. Іноді маніпуляції досить легко розпізнати, але зазвичай вони дуже майстерно приховані. Тому вміння розпізнати брехню у ЗМІ, політиці і рекламі, а також навички перевірки інформації є ключовими для збереження коштів, здоров’я і навіть життя.

Інформаційні віруси стали частиною нашого повсякдення. Вони — інструмент сучасних війн, які покликані дестабілізувати суспільство. Згідно із дослідженням BuzzFeed, напередодні виборів, 54% усієї інформації у соцмережах — фейки. Стенфордський університет встановив, що 80% студентів не відрізняють обґрунтовану інформацію від замовленої.

7 українців з 10 вірять у фейки, маніпуляцію, конспірологію. Це - результати свіжих замірів Київського міжнародного інституту соціології щодо поширення інформації про коронавірус.

66% респондентів сказали, що вірус має штучне походження. А саме: 37% обрали варіант, що коронавірус був «спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам»; 29% обрали варіант, що коронавірус «зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю».

Чи впливає це на економічний розвиток держави? Так. Згідно із дослідженням Балтиморського університету щороку збитки світової економіки від поширення фейкової або маніпуляційної інформації сягають $78 млрд. Їх зазнають різні галузі — від фондових ринків до охорони здоров’я. Тому критичне мислення входить у топ-3 навичок майбутнього, за версією Всесвітнього економічного форуму.

Очільник ГО “Освіта для нас” Віталій Жилак та директор БО “Коник Хелп” Назарій Тодорів вирішили організувати курс “Інформаційне Здоров’я Нації”, адже розвиток критичного мислення населення є одним із ключових рушіїв розвитку регіону. Тренером до курсу долучилася журналістка Юлія Марціновська, яка нещодавно розслідувала діяльність екстрасенсів на Прикарпатті.

Під час курсу коломияни отримають найцінніший досвід вчених світового рівня зі сфер психології, економіки й інформаційних технологій. Ви дізнаєтеся, як захиститися від фейків та маніпуляцій, щоб більше не приймати бажане за дійсне і життя стало свідомим та безпечним.

Навчитися критично мислити нелегко, адже потрібно розібратися як працює науковий метод, що відділяє факти від думок, опанувати медіаграмотність, навчитися помічати та визнавати помилки. Це - постійна робота над собою. Тому курс пропонує не тільки ключові знання, але й рекомендації і орієнтири як розвиватися далі.

У рамках курсу відбудеться 7 зустрічей з впливовими групами населення: поліцією, медиками, священиками, діячами культури, освітянами та блогерами. І на завершення, пряма трансляція на НТК, яку Ви зможете переглянути як по телебаченню, так і в соцмережах.

Зокрема, передбачено й інтерактив. Якщо хочете, щоб Ваше запитання до експертів прозвучало в прямому ефірі, заповніть форму за посиланням (можна анонімно).

Тренери:

Юлія Марціновська - журналіст Дзеркало медіа, тренер телепроєкту “Тележевжики”, випускник “Академії політичної журналістики”.

Віталій Жилак - керівник освітнього проекту ОРІЄНТИР, тренер в USAID, UPforum, YNGOPLUS.