ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Тепер, щоб вивезти домашнього улюбленця за кордон, потрібно мати на нього ветеринарний паспорт

З 1 серпня домашніх тварин можна перевозити за кордон лише за ветеринарно-санітарними паспортами на домашню тварину встановленого зразка. Інші паспорти не братимуться до уваги.

Згідно з наказом Мінагрополітики, підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є: клінічний огляд тварини; наявність відповідних діагностичних досліджень та профілактично-лікувальних обробок, включаючи щеплення проти сказу, повідомляє пресслужба Держпродсоживслужби в Івано-Франківській області.

Згідно із законом, ветеринарний паспорт для тварини коштує 51 грн 29 коп.

Зараз право надання адміністративних послуг мають лише державні установи. У даному випадку – це державні установи ветеринарної медицини, зокрема державні лікарні ветеринарної медицини району, міста, області. Держпродспоживслужба уже забезпечила централізоване виготовлення бланків таких паспортів.

Ветеринарно-санітарний паспорт на тварину дійсний до моменту її смерті.

Крім того, враховуючи запити власників домашніх тварин, був визначений перехідний період. Це пов’язано з тим, що дані ветеринарно-санітарних паспортів не встановленого зразка, що стосуються ветеринарних обробок, лабораторних досліджень та щеплень тварин не могли бути перенесеними до паспорта встановленого зразка, зокрема через встановлену періодичність вакцинації від сказу – один чи навіть два рази на рік. Проте весь цей період такі дані враховувалися при видачі ветеринарних документів.

Наразі відомості про ветеринарні обробки тварин, лабораторні дослідження сироваток крові на наявність антитіл до збудника сказу тощо з кінця 2017 року втратили актуальність, тому наповнення новими даними про такого роду маніпуляції з домашніми тваринами вносяться у ветеринарно-санітарні паспорти нового зразка.

Ветеринарні паспорти старого зразка у власників тварин забирати не будуть, але вони не визнаються при операціях купівлі-продажу домашніх тварин, видачі ветеринарних документів чи при переміщенні за кордон.