ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

До Коломиї з робочим візитом приїхав міністр культури Олександр Ткаченко. ФОТО

Сьогодні з робочим візитом на Прикарпатті перебуває Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.
У рамках візиту пан Міністр відвідав і Коломию, ознайомився з експозицією Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського і Музею писанкового розпису, поспілкувався з представниками місцевої влади та сфери культури, повідомляють на сторінці Національного музею.
Міністра супроводжувала голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.
За інформацією Івано-Франківської ОДА, також міністр побував у Музеї мистецтв Прикарпаття, де очільниця області розповіла про розвиток галузі культури, зокрема  зазначила, що у рамках програми «Велике будівництво» цього року було проведено капітальний ремонт Музею писанкового розпису у Коломиї. Також у програмі «Велике будівництво» споруджується унікальний мистецький заклад «Дзбан» на Косівщині, який популяризуватиме прикарпатську кераміку.
Олександр Ткаченко розповів про плани розвитку культурної сфери, зокрема зазначив, що наступного року заплановано виділити майже три мільярди гривень  для реставрації об’єктів культурної спадщини. За його словами, наразі 80 відсотків таких об’єктів по всій країні потребують реставрації. Тож, у перспективі 2022 року – відреставрувати майже 100  культурних пам’яток. Він  також зауважив, що Прикарпаття активно долучається до державних програм, зокрема тих, що спрямовані на відновлення та збереження культурного фонду.

Міністр також зазначив, що надзвичайно важливим є і наповнення відреставрованих об’єктів експозиціями, щоб люди отримували не лише естетичне задоволення, а й пишалися культурною спадщиною.

Олександр Ткаченко також анонсував прийняття державної цільової програми підтримки народних художніх промислів задля збереження напрацювання майстрів та розвитку спадщини. Він зазначив, що Прикарпаття віддавна славиться носіями традиційного народного мистецтва.

На своїй сторінці у фейсбуці Олександр Ткаченко поділився враженнями від перебування на Прикарпатті: 

"Івано-Франківськ та Коломия – тут спокійно й затишно. Панує унікальна гостинна атмосфера, що хочеться залишатись надовго. Загалом, відрядження вдалось затишним.
Знаєте, Оксфордський словник щорічно визначає слово року. Я теж визначив, але для локальних українських культурних масштабів і словосполучення – Велика Реставрація. У тому числі й через неї приїхав на Франківщину, бо у 2022 році відібраних об’єктів цього регіону має бути більше в програмі.
Одним з таких об’єктів може стати Музей мистецтв Прикарпаття. Одразу на початку 2022 року чекаємо від області проектно-кошторисну документацію по музею. Бо реставрувати там є що.
А тепер хочеться хвалити і казати «круто».
Круто – команді Франківський драмтеатр. За сильну, ініціативну команду в арсеналі яких Шевченківська премія. За мрію на основі театру зробити мультидисциплінарний центр. За те, що радянський конструктивізм будівлі зберіг унікальність локальних матеріалів – Косівську кераміку на панно та неймовірне різьбярство на стелі.
За вміння освоювати простори. Тут це як окремий вид мистецтва: сцена, сцена на сцені, камерна сцена, «шекспірівський» зал у підвалі, декораційних цех та ще й дах працює як сценічний майданчик. За те, що пам’ятають й про важливість інклюзії. Витримані умови для людей з інвалідністю.
До речі, театр наразі у процесі переходу в управління Міністерство культури та інформаційної політики, тож впевнений це допоможе його ще більшій трансформації.
Круто – команді Promprylad.Renovation. Такий якісний інвестиційний проект реновації, про який потрібно розповідати всім. Надзвичайно надихаючий приклад. Чув про нього давно і цікаво було самому побачити цю потужну реновацію заводу «Промприлад». Процес перетворення й досі триває, тож запрошую звернути увагу. Інвесторів наразі 1039 і може хтось з вас захоче стати 1040 .
Круто – команді музею Писанки. За збереження автентичних традицій писанкарства. За понад 12 тисяч писанок у експозиції. За дуже тонку і філігранну роботу. За історії людей, які ви транслюєте через культуру. Цікавий факт – кольорова гама гуцульської писанки перегукується з традиційними кольоровими акцентами одягу.
Круто – команді Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. Достойна експозиція. Роботи з дерева, шкіри, кераміки дійсно дуже витончені. Не дарма свого часу відома з трипільських часів коломийська кераміка була найкращою в Європі.
А ще музей має амбітну мрію – будуватись. Точніше, відбувати те, що колись не було завершено в 19 ст. в Українському народному домі. Будівництво, це не реставрація, але розглянемо варіанти як корисно може долучитись і наше міністерство.
У чому секрет успіху цих крутих команд вище? Мені здається, саме люди, які там працюють. У всіх них світяться очі від того, як вони розповідають про свої заклади та проекти. І це найголовніше!"

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.