ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Що обстежує нова медична апаратура в лікувально-діагностичному центрі у Коломиї. ФОТО

Нова поліклініка в Коломиї, а точніше лікувально-діагностичний центр, працює на повну потужність. За словами господаря поліклініки, заступника головного лікаря з поліклінічної роботи Андрія Кошкіна, поліклініка оснащена всією необхідною в сучасних умовах діагностичною апаратурою, за винятком комп’ютерної томографії, де за одним заходом обстежується весь організм.

На придбання найновішого медичного обладнання витрачено 25 мільйонів гривень, які поліклініка отримала за сприяння народного депутата Андрія Іванчука. Спробуємо популярно пояснити функції закупленої медичної апаратури, як нам розтлумачили лікарі.

Три апарати УЗД – для визначення роботи серця, для гінекології та вагітних, для діагностування стану щитовидної залози, молочних залоз, внутрішніх органів.

У кабінеті спірографії діагностують функції легенів; у ендоскопічному кабінеті діагностика проводиться за допомогою ендоскопа, бронхоскопа, колоноскопа, – ці малоприємні процедури знайомі багатьом. У кабінеті велоергометрії пацієнт крутить педалями на велотренажері, а лікар знімає показники роботи серця й судинної системи. Таким способом можна діагностувати серцеву недостатність, стенокардію, порушення серцевого ритму. У кабінеті аудіометрії перевіряють слух. Успішно функціонують у поліклініці два рентгенапарати італійського виробництва – роблять мамографію (обстеження грудей) та флюорографію.

Читайте також: Кабмін виділив 25 мільйон гривень на медобладнання для нової Коломийської поліклініки.

Є в наявності апаратура для реоенцефалографії – дослідження роботи головного мозку та пристрої для холтердіагностики – спеціальні датчики, які прикріплюються до тіла пацієнта для визначення роботи серця протягом доби. Пацієнт з цими датчиками має проходити цілу добу.

Ми перерахували основне медобладнання. Отож, як запевняють лікарі, фактично все необхідне вже є. Здалося б ще обладнання для фізіотерапії. Доукомплектації потребує мала операційна кімната. Треба також апаратури для отоларинголога, позаяк наступного року буде відкрито місце для такого спеціаліста.

Ну, а найважливіше, що наступного року, точніше влітку, ЦРЛ стане новою структурою – некомерційним комунальним підприємством, всі розрахунки якого проводитимуться безпосередньо з Національною службою здоров’я. Ця служба поставила вимогу: до 1 липня комп’ютеризувати всі лікарські робочі місця. Щоби вимогу виконати, слід придбати ще 38 комп’ютерів, – пояснив Андрій Кошкін.

АВТОР: Іван ДЖИНДЖУРА ФОТО: Андрій КАНЯ Читайте також: Андрій Іванчук: Коломийська поліклініка стане одним з найсучасніших діагностичних центрів Західної України.