ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Після осінніх робіт на городі в обласній лікарні суттєво збільшується кількість пацієнтів з переломами хребта

Ви вже вибрали бульбу на городі? «Працюйте, допомагайте рідним, але робіть це з головою», – радить завідувач відділення хірургії хребта обласної клінічної лікарні Сергій Балан.
Медик розповідає, щo після городньо-польових робіт у їхньому відділенні суттєво збільшується кількість пацієнтів з переломами хребта на ґрунті остеопорозу.
«На жаль, з року в рік у цей період маємо багато пацієнтів. І найчастіше це жінки після п'ятдесяти, хребет яких не витримує надмірних фізичних навантажень, – констатує вертебролог.
Лікар пояснює, що дефіцит вітаміну D3 разом з недостатнім вживанням кальцію та гормональним дисбалансом викликає остеопороз. При цьому захворюванні зменшується кількість кальцію в кістках, відбувається структурна перебудова кістки, а серед проявів цієї патології є переломи хребців у грудному та поперековому відділах.
«Ці переломи стаються здебільшого під час виконання звичної роботи або при незначних травмах. Приміром, коли людина підіймає відро води чи різко нахиляється вперед», – зазначає лікар.
Швидко повернутися до звичного способу житття допомагає вертебропластика. Це малоінвазивний метод, що усуває больовий синдром, зміцнює хребець і вже за день-два людина може забути про недугу.
Крім оперативних втручань у відділенні проводять чимало маніпуляцій при хронічних та гострих больових синдромах, зокрема, при грижах міжхребцевих дисків, стенозах хребетного каналу, остеохондрозі, спондилоартрозі тощо.
Більшість втручань проводять під контролем пересувного рентген-апарата згідно зі стандартами доказової медицини. Завдяки цьому є змога уникнути оперативного втручання та скоротити період реабілітації щонайменше вдвічі.
"Пильнуймо хребет і будьмо здорові!" - закликають медики.
 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.