ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Підприємці з дев’яти областей України побачили крафтове виробництво Прикарпаття: які враження

2 вересня відбувся другий бізнес-тур в рамках проєкту «Розвиток бізнес сектору України».

Прикарпаття дивує. Виробництво сирів та чаю, виробництво кахелю, керамічних виробів та ліжників, нові технології та цікаві підходи до власної справи – те, що побачили представники виробництва крафтової продукції у нашій області, пише ПІК.

Збій каналів збуту, зростання цін, втрата клієнтів та, навіть, фізичні пошкодження будівель і споруд власного виробництва – це не єдине, від чого страждають підприємці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Саме тому виникла необхідність в пошуку нових можливостей, партнерств, контактів та співпраць.

«Розуміючи те, що значна частина підприємств втратила ті чи інші елементи в своїй господарській діяльності,  які раніше дозволяли бізнесу функціонувати повним ходом, ми знайшли спосіб посприяти розвитку бізнес-середовища – напрацювали проєкт, який дає змогу керівникам підприємств приїхати в нашу область та спробувати побудувати нові зв’язки», – розповідає керівниця проєкту «Розвиток бізнес сектору України» Леся Круп’як.

До слова, минуло два тижні з моменту першого бізнес-туру, який стосувався сільськогосподарського напряму діяльності. Тоді його учасники відвідали Рогатинщину. Сьогодні ж підприємці побували на таких крафтових виробництвах, як сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Чиста флора», Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини, цех з виробництва кахелю та керамічних виробів, приватне підприємство «Валило», сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Снідавка».

“Для мене цей тур був дуже цікавим, тому що ми дивилися виробництва, що виготовляють автентичний національний продукт – кераміку. А це те, з чим я працюю на Донеччині. Перш за все, важливо було зрозуміти, чи є сировина у вашому регіоні для того, щоб рекомендувати нашим місцевим підприємцям релокувати бізнес на Прикарпаття. Адже глина – це дуже специфічна сировина та дорога”, – поділився враженнями Юрій Тупікало, засновник регіонального керамічного кластеру «Кераміка Донеччини».

За його словами, керамічні вироби вигідно виготовляти там, де є для цього природній ресурс. Він тут з пізнавальною ціллю і всю інформацію передасть підприємцям, що продовжують бути соціально відповідальними та працювати на сході України.

Прикарпаття займає роль тилової області, а тому представники бізнес-середовища радо ділилися з колегами нюансами свого виробництва. Мова йшла й про момент започаткування власної справи, про етапи виробництва, про ризики і загрози в поточній діяльності, тощо.

«При створенні сироварні держава нас дуже підтримала, а саме повернула 30% витрат від вартості будівництва бізнесу. В свій час я їздила всією Україною, дивилася як люди роблять сири, як працюють. На це йшло багато часу. Але, щоб йти в ногу з прогресом, раджу досліджувати виробництва та ділитися досвідом»,  – сказала Ірина Омецінська, засновниця та технолог сироварні «Снідавка».

Загалом захід зібрав близько 40 учасників.

Нагадаємо, що проєкт реалізовує команда ТПП за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).  В цілому проєкт триватиме пів року та міститиме в собі 9 бізнес-турів.  Наступний відбудеться серед представників крафтового виробництва. Усі заходи мають стати трампліном для майбутньої співпраці, створення спільного продукту, нових комерційних підприємств, нових ринків та великих міжрегіональних ініціатив задля економічного добробуту України в непростий час.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.