ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Громадський бюджет – можливість змінити моє місто

Вже третій рік поспіль коломияни мають мож­ли­вість долучатися до формування громадського бюджету. Проект триває до 2021 року та в першу чергу спрямований на зміцнення співпраці між владою та громадськістю.

Для того, щоб ваш проект зацікавив місцеву владу, потрібно пройти необхідну процедуру, яка складається з кількох етапів. Для почату авторам ідеї потрібно подати проект у паперовому вигляді у визначених пунктах голосування або в електронному – в рубриці «Громадський бюджет». Це можливо буде зробити з 1 по 30 вересня поточного року. Після чого Управління надання адміністративних послуг реєструє цей проект та вводить у реєстр. Другий етап – аналіз, в рамках якого впродовж п’ятнадцяти календарних днів структурні підрозділи міської ради розглядають проект. За результатами розгляду створюють картку аналізу проекту та передають до Координаційної ради. Третій крок – голосування. Протягом семи календарних днів, починаючи з першої суботи листопада, усі мешканці міста, які мають право голосу на місцевих виборах, голосують у встановлений час.

Після голосування протягом десяти робочих днів підраховують голоси та розміщують результати на сайті міської ради. І кінцевий етап – реалізація проекту в термін, передбачений бюджетним законодавством.

Цього року проекти поділили на три групи:

–  І група – до 1 млн;

–  ІІ група – до 400 тисяч гривень;

–  ІІІ група – проекти на території сіл, що приєдналися до Коломийської об’єднаної територіальної громади.

Кошторис на реалізацію проектів не перевищує 3 000, 00 тис. грн. Проекти, які подаються, повинні відповідати і певним критеріям. В першу чергу вони мають бути спрямовані на поліпшення комфорту самих мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному розвитку та впровадженню сучасних інновацій. Окрім цього, проект повинен бути реалізований в межах одного бюджетного періоду, в рамках компетенції органів місцевого самоврядування та в публічній сфері.

Не приймають до розгляду проекти, які:

–  спрямовані тільки на виконання проектної документації;

–  витрати на утримання та обслуговування перевищує вартість реалізації проекту;

–  стосуються об’єктів державної та комунальної власності, а саме закладів освіти, медицини тощо.

Наприклад, проект з облагородження скверу на вулиці Бандери реалізували саме в рамках програми «Громадський бюджет». До слова, автори можуть подавати необмежену кількість проектів.

«Це важлива програма, – стверджує головний виконавець відділу економіки, інвестиційної політики та енергозбереження міської ради Вікторія Образцова, – адже дає можливість громадянам безпосередньо долучитися до процесу розподілу коштів місцевого бюджету. Попередні роки найбільше проектів стосувалося доріг і дитячих майданчиків. Також у рамках програми видавали і книгу. Що буде цього року – з нетерпінням очікуємо».

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Антимонопольники порушили справу проти 18 облгазів Фірташа, в списку є також "Івано-Франківськгаз"