ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Новий Коломийський міськрайонний суд – перший будинок правосуддя, який будуватимуть з нуля

Кожен суддя матиме зал судового засідання із нарадчою кімнатою, буде близько п’яти залів судового засідання по кримінальних справах, а ще планується під’їзд для пожежної та "швидкої". В місті розпочалося будівництво нового приміщення Коломийського міськрайонного суду на вул. М. Грушевського, 92. Згідно з Державними будівельними нормами України, приміщення теперішнього Коломийського міськрайонного суду не відповідає стандартам. Ми ж вирішили дізнатися, чому новий суд є необхідний місту, розпитавши про це у керівниці апарату суду Оксани Ватажко. "Зараз немає окремого заїзду для спецавтомобілів, конвоювання здійснюється по головному входу, де перебувають люди. Загальна площа установи – менше 1400 м2 на 10 суддів. Справи розглядаються в кабінетах, бо є лише дві зали судових засідань. Будівництво нової споруди відбувається перш за все для того, щоб приміщення відповідало всім необхідним нормам", – говорить Оксана Ватажко.
Проект, який ми зробили, розрахований на 15 суддів. Будівля міститиме кабінети для суддів. Кожен суддя матиме зал судового засідання із нарадчою кімнатою судді, кімнатою для адвокатів і свідків. Ми передбачаємо, що буде близько 5 залів судового засідання по кримінальних справах. Окрім того, має бути під’їзд для пожежної машини та швидкої, спеціальне накриття, кімната експедиції з двома виходами. Споруда має бути світла і гарна.
Суди в Україні добудовували чи переобладнували. Як правило, наприкінці 1990-их – на початку 2000-их років. Основою для цього стали приміщення Національного банку України. Новий суд у Коломиї – перший український суд, який зводитимуть з нуля:
Будівля мала бути сучасною, скляною, але Коломия має свою особливу архітектуру. Тому ми зробили фасад більш подібним до будинків, які будують у нашому місті. Після погодження проекту провели тендер. Його виграв підприємець Тинкалюк. Він і здійснюватиме будівництво суду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До уваги коломиян: відтепер позови до суду можна подавати онлайн. ІНСТРУКЦІЯ. Насправді будівництво планували розпочати ще минулого року – тоді ж виготовили технічну документацію. На сьогоднішній день готова й проектна документація. Проект затверджено, експертизу пройдено. Цього року вже заклали кошти на будівництво – близько 10 млн. грн. З них уже отримали 2,5 млн. грн. Робота триває: розчистили земельну ділянку, розібрали стару споруду, викорчували дерева, обгородили територію та почали рити котлован. Погода не сприяє, та все ж у планах – у найкоротші терміни завершити будівництво:
Такі приміщення, як наше, не можуть бути в Україні. Та все залежить від фінансування. В соціальних мережах люди пишуть, що краще б зробили щось необхідніше. Однак, кошти на будівництво виділяються з Державної судової адміністрації, а не бюджету міста.
Автор: Юлія МАРЦІНОВСЬКА Фото: Андрій КАНЯ