ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Мер Косова порівняв стиль правління президента Зеленського зі стилем Лукашенко

В соціальній мережі Фейсбук міський голова Косова Юрій Плосконос поділився враженнями від візиту Зеленського до Івано-Франківська.

"Почитав різні оцінки вчорашньої зустрічі з Зеленським в Франківську. Оцінки діаметрально протилежні в прихильників і противників діючого Президента, написав пан Юрій на своїй сторінці у Фейсбук.

Одні в захваті від "знаходження коштів 175млн за 3 хв”, інші обурюються,що це не округ Іванчука.

Виглядає,що абсолютна більшість людей,які слідкують за вчорашніми подіями,не можуть чи не хочуть проаналізувати їх глибше.

Я не політичний аналітик ,але попробую безпристрасно проаналізувати все те ,що вчора побачив.

Отже – початок зустрічі. Що сподобалось: відсутність всіх цих повчальних і менторських промов ,якими грішили більшість з попередників. Відсутність оберемків квітів,грамот і т.д.,якими нагороджували своїх прихильників,одним словом – відсутність совкового офіціозу.

Стиль спілкування – конкретика,і це дуже тішить. Тобто,коли доповідаючий розказує ,що потрібно допомогти,відразу питання – що значить допомогти,чи є кошторисна документація на об”єкт,тобто,чи відома ціна питання допомоги.

Розум гострий і реально класне почуття гумору.

На цьому плюси закінчуються.

Мінуси:

1)Ситуація з Іванчуком – це для мене нагадує стиль правліня Бацьки. Тобто,більшість людей,обираючи Зеленського ,проголосували за правову державу. Де нема місця свавіллю судів,правоохоронних органів і органів влади.Тобто за все те ,що в свій час зобов”язаний був зробити Порошенко,але не зробив. Внаслідок чого з тріском програв вибори.

З одного боку,прихильники діючого часто пишуть,що “вибивати ” кошти на округ,як робилось це при Порошенкові і попередніх президентах – це неправильно. І я цілком згідний,має бути припинена практика,коли провладні депутати “затягували” кошти державного бюджету,що давало їм перевагу на послідуючих виборах. Якщо нова команда міняє подібну практику,то які питання до Іванчука? Слідуючи іхнім же аргументам – депутат ВР має займатись законотворчістю,а не будівництвом доріг. Чи законотворчістю мають займатись тільки депутати ВР від Слуги,а інші будувати дороги?

Слідуючий аргумент від прихильників Зе – Іванчук такий – сякий,накрав,так йому і треба,хай дякує,що не садять в тюрму. Перепрошую,а відколи у нас Президент одноосібно вирішує ,яка міра покарання для гіпотетичного злодія? А для чого всі оті НАБУ,НАЗК,УЗЕ,Прокуратури і всі решта,на утримання яких ми платимо податки і яких уже ніхто й запам”ятати не годен? І чому за те ,що нібито накрав,має віддати саме 175млн? Таж якщо вкрав більше певної суми,то законом не передбачене повернення,а передбачено тюрма з конфіскацією.

2)Ситуація з Шевченком і будівництвом аеропорту. “Ви будуйте,а ми гроші повернемо”. Шановні,ні на хвилину не сумніваюсь, що будівельна фірма ПБС,до якої має відношення Шевченко О.Л. є найпотужнішою в області і при бажанні може збудувати не тільки аеропорт,а й атомну станцію. Але є ж якась процедура. Тендери ,електронні торги. А може подібний інвестиційних проект зацікавить якихось китайців,які той аеропорт збудують вдвічі дешевше?

Тобто,автоматом виключаються всі ті правильні речі,до яких наша держава повільно рухалась протягом останніх 5-ти років. І це крок назад,при всій моїй повазі до роботи,яку робить фірма ПБС . Хай би робили ,але після відповідних законних процедур.

3) Депутат Івано-Франківської міської ради Мерінов доповів,що в них у місті відсутній спортивний комплекс.В процесі обговорення висяснили,що на його будівництво потрібна допомога з державного бюджету в розмірі 150 млн. І тут з”являється дуже багато питань.

Не секрет,що реформа децентралізації відкрила багато нових можливостей для органів місцевого самоврядування.

І набільшими вигодоотримувачами даної реформи виявились міста обласного значення. Всі бувають в Франківську,всі бачать колосальні зміни,які там відбуваються. Вони відбуваються завдяки злагодженій роботі команди Франківської міськради і завдяки фінансовому ресурсу ,який з”явився в міст обласного значення в результаті реформи. Чи все так красиво на сходинку нижче – на рівні міст районного значення,до яких відноситься Косів ? Ні, в Косова бюджет розвитку з розрахунку на одного мешканця майже в 10 разів нижчий,як в Франківську. Тобто,коли в Франківську облаштовують прибудинкові території з зонами відпочинку,дитячими ігровими комплексами,то місто Косів з населенням 8700 не може знайти кілька сот тисяч на завершення ЄДИНОГО! в місті дитячого майданчика(точніше,його частини).

Про села я взагалі мовчу. Практично крім Смодної позитиву від реформи в інших 40-ка населених пунктах району мало хто відчув.

Основна мета реформи – це наближення рівня життя мешканців сільських територій до рівня життя мешканців міст. І коли великому містові за кошти держбюджету купують фонтани,спорткомплекси,а в 90% сіл нема елементарних речей – це суперечить принципам реформи.

Нагадаю,що Україна підписала Європейську Хартію місцевого самоврядування. Один з пунктів якої говорить : “Стаття 9. 5. Захист більш слабких у фінансовому відношенні органів місцевого самоврядування передбачає запровадження процедур бюджетного вирівнювання або аналогічних заходів з метою подолання наслідків нерівного розподілу потенційних джерел фінансування і фінансового тягара, який вони повинні нести.”

Тобто,держава має фінасувати в першу чергу тих,хто не в змозі забезпечити своїм мешканцям необхідний рівень життя.

Ще міг би дещо написати,але і так букв багато.

Особисто для мене вчора пролунало на цій зустрічі багато дзвіночків, в основному тривожних. Сподіваюсь,що ці речі прочитає хтось з оточення Президента і задумаються над тим,чи правильно вони все роблять.Тепер чекаємо на зустріч з Денис Шмигаль.

Нагадаємо: Зеленський дав завдання Іванчуку знайти 175 млн на дорогу до Космача. Нардеп погодився допомогти, хоч село не входить в його округ