ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Калій йодид можна отримати у сімейного лікаря, - коломийська "первинка"

Всі ми перебуваємо у напрузі у зв'язку з останніми новинами з приводу мінування ЗАЕС. Проте в цій ситуації ми не можемо суттєво впливати на перебіг подій, хіба що тільки донатити на потреби ЗСУ, але це тема зовсім іншого посту. Ми віримо у наші Збройні Сили та кожного захисника України, проте важливо бути готовим до будь-якого розвитку подій, адже русня – це тотальне неадекватство та істоти без звивин головного мозку.
Отримати калій йодид можна у вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікарі розкажуть, у яких дозах, як і у якому випадку його приймати. Якщо ви забули – у картинках до цього посту є нагадування. Але найголовніше – БЕЗ ОФІЦІЙНОГО ОГОЛОШЕННЯ про радіаційну аварію або вибух калій йодид приймати ЗАБОРОНЕНО!
Також людям, старше 40 років калій-йодидна профілактика не показана. Щитовидна залоза у цьому віці просто фізично не чутлива до радіоактивного йоду.
А ще ми зібрали загальні рекомендації, як діяти після можливої аварії на атомній електростанції:
1. Залишайтеся вдома або у безпечному закритому приміщенні. Закрийте вікна, двері та всі вентиляційні отвори, щоб уникнути проникнення радіоактивного матеріалу. Уникайте виходу на вулицю, якщо це необхідно, застосовуйте захисні засоби, такі як респіратори або маски, що фільтрують повітря.
2. Увімкніть радіо, телевізор або інші інформаційні засоби та слідкуйте за офіційною інформацією. Слухайте місцеві органи влади або уповноважених експертів, які надають інструкції та актуальну інформацію про поточну ситуацію. Дотримуйтесь вказівок щодо евакуації, якщо такі будуть видані.
3. Уникайте вживання їжі та води з підозрілим радіаційним забрудненням. Знову ж таки дотримуйтесь інформації та рекомендацій стосовно безпечного вживання їжі та води, які надаються місцевими органами влади.
4. Зберіть елементи першої допомоги та медичні засоби: маючи на увазі можливість обмеженого доступу до медичних послуг, збереження невеликого запасу медичних засобів та ліків може бути корисним. Про склад базової домашньої аптечки ви завжди можете запитати у вашого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.
5. Додержуйтеся гігієнічних заходів: уникайте прямого контакту з будь-якими матеріалами, які можуть бути забруднені радіоактивним матеріалом, ретельно мийте руки з милом та водою.
6. Допомагайте один одному: створіть мережу підтримки з родиною, сусідами та співробітниками для обміну інформацією, допомоги та підтримки.
Важливо пам'ятати, що ці кроки є загальними рекомендаціями, а конкретні дії можуть варіюватися в залежності від регіону, типу аварії та інших факторів.