ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав завітав на Прикарпаття. ФОТО

Сьогодні на Прикарпаття завітав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Отець Української греко-католицької церкви очолив божественну літургію в Івано-Франківській духовній семінарії, яка відзначає поважний ювілей - 130 років з часу першої згадки, повідомила Світлана Онищук, Голова Івано-Франківської ОВА.
"До речі, це вперше Блаженніший Святослав як Глава УГКЦ відвідав заклад, де сьогодні навчається майже дві сотні майбутніх богословів.
Івано-Франківська духовна семінарія ім. свщмч. Йосафата – заклад з довгою та непростою історією, яка сягає ще 1893 року, коли декретом імператора Австро-Угорської імперії було дозволено засновувати єпархіальні духовні семінарії.
Будівництво вдалось розпочати за 6 років завдяки митрополиту Андрею Шептицькому, який виділив кошти на придбання землі та спорудження семінарії. Будівництво тривало до 1907 р.
За весь час існування семінарію кілька разів закривали, але за деякий час вона знову відчиняла свої двері для майбутніх духівників. За радянських часів семінаристи та духовні наставники зазнавали переслідувань, арештів, частина з них загинула від рук кривавого режиму.
А потім – майже пів століття семінарія діяла в підпіллі. Новий етап настав 1990 року, коли заклад знову відновив свою діяльність.
Сьогодні богослов’ю тут навчаються майже 200 семінаристів. Заклад носить ім'я святого великомученика Йосафата, який рівно 400 років тому віддав своє жертовне життя як великий дар на славу Бога. Після його смерті багато людей наверталися та віднаходили у своєму житті Ісуса Христа тільки тому, що бачили свідчення Йосафата.
Його свята віра у Всевишнього додає сил і нашому поколінню, на долю якого випало відстоювати свою свободу на полі бою.
І наша духовна семінарія теж цьому приклад, бо за свою довгу історію проходила важкі етапи, після яких знову і знову змогла відновлювати роботу.
Бо український народ -– незламний.
І за нами правда, а тому й обов’язково – Перемога!" - написала очільниця Прикарпаття.