ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Дмитра Павличка поховають у рідному Стопчатові на Івано-Франківщині

Прощання і похорон відомого українського письменника, колишнього коломийського гімназиста Дмитра Павличка відбудеться в середу, 1 лютого, у селі Стопчатові Косівського району Івано-Франківської області.
Про це повідомив голова Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський.
 
Початок похорону о 12-й годині.

Довідково: Дмитро Павличко  народився у Стопчатові (нині Косівський район) 28 вересня 1929 р.

Початкову освіту здобув у польськомовній школі в Яблунові, продовжив навчання в Коломийській гімназії, а далі — в Яблунівській середній школі.

З осені 1945 p. по літо 1946 р. був ув'язнений за сфабрикованою справою щодо звинувачення у належності до УПА.

У 1953 р. закінчив філологічний факультет Львівського університету.

Дмитро Павличко - автор багатьох поетичних збірок, один з найвизначніших українських перекладачів. Перекладав з  англійської, іспанської, італійської, французької, португальської, їдиш та багатьох слов'янських мов.

З жовтня 1995 до травня 1998 року Павличко був Надзвичайним і Повноважним Послом України в Словацькій Республіці.

Павличко був також Послом України в Республіці Польща в період з весни 1999 року по лютий 2002 року. 

Завдяки його клопотанню в центрі Варшави за півкілометра від знаменитих Варшавських Лазенок в березні 2002 року було споруджено пам'ятник Тарасу Шевченку.

У своїх спогадах "Коломия" Дмитро Павличко писав: "...і сьогодні Коломия світить мені, як колись, коли я дивився на неї з Ратунди. Тепер дивлюсь із Києва. Дивлюся й бачу, як поміж слабкими світлами деяких обласних столиць виділяється пульсування світел Коломиї. Маю на увазі жваве культурне і видавниче життя в Коломиї... Коломия - це вчителька українського патріотизму в національному масштабі, я пишаюсь тим, що вчила вона мене колись і вчить тепер, будучи вищою в цьому предметі за інші, набагато численніші, мені також дорогі міста".

Вічна пам'ять.