ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Діалог Андрія Іванчука з покутськими аграріями: основні застереження та важливість ринку землі

Дискусії про зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель тривають в Україні більше 12 років. За цей час питання «Чи потрібен Україні ринок землі?» змінився на питання «Яким має бути український ринок землі?».

Нещодавно в Городенці відбувся професійний діалог між аграріями Покуття та народним депутатом Андрієм Іванчуком. 

Діалог був непростий, але важливий. Депутат наголосив, що турбується про те, щоб у гонитві не втратилась суть закону. Не лише аграрії вказували на застороги щодо нововведення, свої зауваження висловив і обранець. Попри це, Андрій Іванчук переконаний, що прописане в Конституції право людей розпоряджатись своєю власністю у цьому випадку -  відібрано.

"Для мене ринок землі – це закріплене Конституцією право кожного на приватну власність: володіти, користуватися та розпоряджатися майном. Наразі одне з цих прав, а саме розпоряджатися – в українців відсутнє», - зауважив Андрій Іванчук.

Представники аграрного сектору понад 2 години обговорювали з прикарпатським депутатом те, яким повинен бути український ринок землі

Нагадаємо, таку зустріч нардеп обіцяв провести ще під час попереднього візиту на Коломийщину.

Та тим не менше, і фермери, і політик не заперечували потрібність ринку сільськогосподарських земель.

Під час обговорення торкнулись питань, хто матиме право купувати землю, скільки гектарів продавати в одні руки та хто матиме переважне право, на які нюанси законотворцям потрібно звернути увагу.

Жоден з учасників не висловився проти запровадження ринку землі.

 У свою чергу «ДК» проаналізувало показники агросфери в Городенківському та Коломийському районах.

Загальна площа Коломийського району – 1,026 тис. км² (7,2% від площі області), з них сільськогосподарські угіддя – 64,4 %.

Загальна площа Городенківського району – 0,747 тис. км² (5,36% від площі області), з них: сільськогосподарські угіддя – 82,2%

Тобто більша половина двох районів – це територія сільськогосподарських угідь, яку обробляє більше сотні агропідприємств.

Для малого та великого фермера, який вкладає кошти в землю, можливість придбати землю - це вихід на зовсім інший економічний рівень. Адже вкладати у приватне, а не орендоване - значно перспективніше. 

Тепер  проаналізуємо вже існуючі підприємства, які займаються аграрною діяльністю.

Згідно з даними Коломийської РДА, в агропромисловому секторі Коломийського району працює 81 сільськогосподарське підприємство, у тому числі: 14 товариств з обмеженою відповідальністю, 52 фермерських господарства, 6 приватних підприємств, 1 філія, 1 державне підприємство, 7 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Крім того, виробництвом сільськогосподарської продукції займаються 30,3 тисячі особистих селянських господарств.

В обробітку сільськогосподарських підприємств перебуває 31,8 тис. га сільськогосподарських угідь, з яких 30,6 тис. га займає рілля.  Найпотужнішими діючими підприємствами є філія ПрАТ «Зернопродукт МХП «Перспектив», ПСП «Оскар» ПП «Степан Мельничук», ТзОВ «Компанія «Агро-Дует», «Континентал Фармерз Груп», ФГ «Прометей».

На сайті Городенківського РДА зазначено, що у Городенківському районі сільськогосподарські угіддя займають 61421 га. З них 50733 га - рілля. Господарську діяльність в аграрному секторі провадять 50 агроформувань різних форм власності.

Посівна площа сільськогосподарських культур у 2018 році лише на підприємствах становила 29 493 га.

Найбільшими орендарями землі в районі є: філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП» – 9225 га, ППА «Вільхівці» – 3007 га, ТОВ «Мрія Карпат» – 2911 га, ПФГ «Поточище» – 2120 га, ТОВ «Агрокомпанія Прикарпаття» – 2280 га, СВК «Шевченка» – 1874 га та ДП «Обрій» – 1571 га.

Попри це, на Городенківщині та Коломийщині є паї, які не здаються в оренду, а обробляються зусиллями селян.

Під час зустрічі торкнулися і тотожних питань агросфери. Це кредитні ставки для аграріїв, врожай, нормативно-грошова оцінка землі тощо. Фермери навіть звернулись до депутата з проханням підняти на всеукраїнському рівні питання оподаткування експорту олійних культур.

Тобто майже півтори сотні підприємств – це місцеві товаровиробники сільськогосподарської сфери, для яких законодавство може  покращити професійну діяльність.

Наприкінці зустрічі Андрій Іванчук підсумував: «Ідеальних рішень важко досягти, але все одно можливо зробити крок уперед».