ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Покутські аграрії обговорили з Андрієм Іванчуком скандальний закон про ринок землі. ФОТО

Попри те, що Різдвяні свята досі тривають, народний депутат з Прикарпаття Андрій Іванчук зустрівся з фермерами Коломийщини та Городенківщини.

Таку зустріч народний обранець обіцяв провести ще в грудні під час попереднього візиту на округ.

Нагадаємо, незабаром відбудеться голосування депутатів Верховної Ради щодо  законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення (2178-10)». Робоче обговорення так званого «Закону про ринок землі» відбулося в Городенківському палаці культури.

На дискусії були присутні більше 50-ти представників аграрних підприємств Городенківщини та Коломийщини.

В обговоренні взяли участь безпосередні учасники ринку землі: орендарі, власники земельних ділянок і сільгоспвиробники. Окрім представників фермерських господарств, на зустріч також прийшли представники влади.

Народний обранець спілкувався з присутніми у форматі питання - відповідь.

Звучали пропозиції та зауваження  щодо кінцевого тексту «законопроєкту про ринок землі». За словами Андрія Іванчука, зараз враховано поправки всіх політичних сил. Незадоволеним залишився лише «Опозиційний блок».

«У них було найбільше поправок, майже ідентичних за своїм змістом до тих, які вже врахували, - розпочав захід депутат. - Досягнути згоди не вдалося. Єдина мета «Опозиційного блоку» – розтягнути процес прийняття закону на місяці, адже кожну правку потрібно ставити на підтвердження».

Як пояснив народний обранець, розгляд законопроєкту в парламенті переривати не можна. Таким чином, «Опозиційний блок» досягнув би тільки того, щоб жодні інші закони не приймалися найближчих місяців п’ять.

«Я – не експерт в аграрних питаннях. Я – юрист. Для мене ринок землі – це закріплене Конституцією право кожного з нас на приватну власність: володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном. Наразі одне з цих прав, а саме  розпоряджатися – в українців відсутнє», - зауважив народний депутат.

Під час професійної дискусії, якому бути ринку землі, торкнулись багатьох тем: чи можуть бути власниками іноземці, чи тільки українці; скількома гектарами може володіти один власник; чи повинен покупець пояснювати, звідки в нього кошти на придбання землі; як повинні працювати банки; чи повинна земля оброблятись, чи може простоювати, не приносячи користь державі та людям тощо.

Обговорення тривало понад дві години.

«Україна заслуговує мати модель ринку землі, бо ми – аграрна країна, це – основа нашої економіки», - вважає Андрій Іванчук.

Поставити запитання нардепу міг будь-хто з присутніх. Першим свої думки з приводу нового закону висловив депутат обласної ради та фермер Іван Приймак.

«Кожна четверта зернина області – городенківська, - підкреслив депутат. - Позиція обласної ради – продавати до 500 га землі в одні руки».

На думку Андрія Іванчука, неможливо в масштабах країни ідеально адаптувати один закон під кожну область:

«Україна – дуже велика. Коли на західній Україні 500 га – це нормально, то в Харківській області, наприклад, одне поле має 700 га. 10 тисяч га – це верхня межа, а ринок сам себе надалі відрегулює».

На запрошення аграріїв захід відвідала Оксана Кобран. Запрошена фермерами юристка детально вивчила закон та зауважила важливі моменти. Вона порівняла редакцію закону в першому читанні та документ «на виході».

По-перше, в попередній редакції до списку осіб, охоплених терміном «одні руки»,  входили родичі, юридичні особи, пов’язані між собою спільною власністю тощо. В другій редакції уточнення зникло.

Також юристка звернула увагу, що у певних випадках і покупець, і продавець на найближчий рік після угоди не зможуть розраховувати на субсидію.

«Припустимо особа продала земельну ділянку за понад 50 тис. грн. У такому разі цей дохід фактично позбавляє можливості отримати субсидію. Враховуючи те, що багато власників ділянок – це люди похилого віку, то для них це може стати несподіванкою».

Доволі довго обговорювали питання, яке серед українців викликало найбільший резонанс: чи продаватимуть українські землі іноземцям?

У законі прописана норма, згідно з якою іноземцям заборонено купувати  українську землю. Змінитися це може лише за умови проведення референдуму. Та, зважаючи на позицію українців, це малоймовірно, пояснив Андрій Іванчук.

Проте навіть при схваленні українцями рішення продавати землю іноземцям, обмеження залишиться чинним для юридичних осіб.

Під час обговорення зайшла мова і про тих українських фермерів, які юридично мають іноземних бенефіціарів.

«Тепер за цим законом вони – не учасники ринку землі. У кожній області є такі компанії, які приносять культуру, добриво, врожайність, техніку, по 20 років інвестують в Україну. А зараз їх викреслили. Але такий політичний момент».

Обговорювали на зустрічі і права орендарів, а саме - переважне право на придбання земельної ділянки.

«Ми повинні також захистити права орендарів. Коли сільськогосподарське підприємство обробляє землю, воно інвестує туди кошти. Інше питання, коли власник паю хоче продати свою землю, а орендар не може чи не хоче купити. Тому, я вважаю, що тут повинен бути баланс. Це робиться для того, щоб власники земельних паїв не шантажували орендарів».

Не оминула дискусія і питання фінансів та кредитів для учасників сільськогосподарського сектору.

Зокрема, Орися Книшук, представниця ФГ «Прометей», зауважила: «Малі та середні аграрії спродали цьогоріч зерно нижче собівартості, а комусь вдалось – на межі. Дуже часто середні фермери думають, чим погасити діючі кредити. Страшно думати, звідки брати гроші на майбутні кредити під купівлю землі. Це будуть кредити, які не вкладатимуться у виробництво і не приноситимуть додану вартість, за яку ми всі так б’ємося. Дуже тяжко вести бізнес в умовах ревальвації національної валюти».

Андрій Іванчук зазначив, що, на його переконання, держава має компенсовувати певні відсотки: і малим, і середнім, і великим аграріям.

«Кредити аграріям мають коштувати не більше 5% у гривнях. Не впевнений, що це має бути на рівні закону про ринок землі, але точно має бути. Думаю, що з цього приводу ще буде окрема дискусія».

Звучали думки про нормативно-грошову оцінку землі, про недоречну різницю вартості землі у різних регіонах, також думали і про те, як вберегтися від шахраїв. Присутні висловлювали острахи та моменти, на які депутатам варто звернути особливу увагу.

 «Риба клює вчора і завтра, але ніколи вчасно. Якщо зараз фракція «Слуга народу», що має більшість у парламенті, цей закон не прийме, найближчим часом його не прийме ніхто. Бо різні точки зору».

Загалом обговорення минуло мирно та насичено. Депутат зазначив, що виписав для себе питання, які надалі опрацьовуватиме.

«Потрібно переконатися в тому, що нічого не забудуть взяти до уваги. Потрібно уникнути ситуації, коли зробили і одразу потрібно поправляти», - на завершення озвучив прикарпатський депутат.

У свою чергу фермери звернулись до обранця і з іншими питаннями, які для їхньої професійної діяльності важливо підняти для обговорення на всеукраїнському рівні.

Голосування щодо ринку землі має відбутися наступного тижня.

Якщо закон приймуть, в силу він вступить з 1 жовтня 2020 року.