ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Фонд "Покуття" і комп’ютеризація шкіл Коломийщини і Городенківщини: як це було. ФОТО

Комп’ютерна грамотність сьогодні -  необхідний навик для успішного навчання, працевлаштування та життя загалом.

Останні роки комп’ютеризація стала одним з пріоритетних напрямків реформи освіти. Але до того, як уряд почав виділяти на це кошти, Коломийщиною та Городенківщиною опікувався фонд "Покуття", який у 2015 році створив народний депутат Андрій Іванчук. Як наголошував засновник, метою створення благодійного фонду було допомагати нашим дітям, нашому майбутньому, ставати конкурентними в цьому світі. Саме й тоді зародилась ідея, що однією з пріоритетних для фонду стане акція з комп’ютеризації всіх шкіл Коломиї, яка в подальшому поширилася на цілий тодішній Коломийський, а згодом і Городенківський  район. Так, фонд одним з перших в області зосередився на цьому питанні, адже в більшості шкіл комп'ютери застаріли, а подекуди їх не було взагалі.

У 2016 році завершили перший етап комп’ютеризації – новеньке обладнання отримала кожна школа міста.

Далі розпочався процес забезпечення комп’ютерами шкіл району. Комп'ютерні класи отримали навчальні заклади в Нижньому Вербіжі, Великому Ключеві, Лісному Хлібичині, Замулинцях, Підгайчиках, Сопові, Турці, Великій Кам'янці, Спасі, Ковалівці, Воскресінцях, Гвіздці, Печеніжині, Угорниках, Лісній Слобідці, Малому Ключеві, Годи-Добровідці та інші.

Голова правління фонду Уляна Мандрусяк вручає комп’ютери Гвіздецькій школі

У 2018 році акція поширилася на сусідню Городенківщину.

 2019 року комп’ютерні класи отримали всі школи Городенки, а також сільські школи у ВільхівцяхГородниціЧернелиціТопорівцяхЧортівці та інші.

Комп’ютерний клас отримав Вільхівцівський НВК Городенківського району

Наприкінці року було також подарував сертифікати на комп'ютери навчальним закладам Коломийщини та Городенківщини - у 2020 навчальному році комп’ютерні класи отримали сільські школи двох районів: це Луківський НВК, Корницька, Раківчицька, Семаківська, Чернятинська та Поточищенська школи. 

2020 року через пандемію всі зусилля фонду були зосереджені на допомозі області боротися з цією недугою.

"Тішить, що попри все нам вдається паралельно втілювати заплановані і звичні для нас проекти", - наголошували тоді у фонді.

«Сучасний світ – це цифровий світ. Без знання комп’ютера нині важко отримати й освіту, і професію, і добру роботу. Комп’ютеризація шкіл міста й району – це збільшення їх конкурентоздатності», - переконаний засновник фонду, народний депутат Андрій Іванчук.

Згодом виявилося, що актуальною потребою є не лише комп’ютери, а й забезпечення сучасною технікою загалом.

Вихованці аматорського театру поезії «Орфей» отримали ноутбук від БФ «Покуття»

За словами представників фонду, втілюючи акцію, навіть не уявляли, наскільки освітнім закладам необхідне технічне обладнання.

Сучасний комп'ютер для Ценявської бібліотеки

За 5 років до фонду надійшло чимало звернень з проханням допомогти з мультимедійними й інтерактивними дошками, обладнанням для друку, телевізорами, проекторами тощо.

Андрій Іванчук на врученні сертифікатів на комп’ютерні класи Коломийському педагогічному коледжу та Коломийському навчально-науковому інституту

Більше того, окрім шкіл до фонду почали звертатись і медичні закладиправоохоронні структури, дошкільні навчальні заклади, різноманітні позашкільні установи та релігійні громади Городенківщини та Коломийщини.

Медикам приймального покою Коломийської ЦРЛ, поліклініки, стоматполіклініки, пологового будинку, дитячої лікарні, первинної медицини міського та районного рівня подарували комп’ютерне обладнання

Комп'ютер для Коломийської єпархії УГКЦ

Комп'ютери для Коломийського відділку поліції до Дня дільничного інспектора

Врешті-решт для фонду стало надважливим завданням успішно завершити акцію з комп’ютеризації шкіл.

Учні отримали комп’ютерні класи для своїх шкіл за добру коляду

Для того, щоб мета була насправді спільною, фонд ініціював різноманітні заходи, де власними знаннями, вміннями й талантами можна було виграти комп'ютери - зокрема це конкурси й олімпіади.

Нагородження переможців олімпіади з програмування

Таким чином, за задумом благодійників, не просто фонд «Покуття» приходить з подарунками, а учні самі долучаються до процесу, прагнучи отримати комп’ютери для своєї школи.

Другий етап  «Перегонів роботів» – змагання з робототехніки між студентами й учнями Коломийщини 7 - 11 класів

«Ніхто, крім нас, не змінить свого краю», - впевнений засновник фонду Андрій Іванчук.

Ця фраза згодом стала одним з основних гасел благодійного фонду «Покуття».

Читайте також: Коломийська ЦРЛ отримала від фонду "Покуття" Андрія Іванчука кріогенний газифікатор, який переробляє кисень для лікування хворих на Covid-19. ФОТО, ВІДЕО

У Городенці урочисто відкрили світло-музичний фонтан - подарунок Андрія Іванчука. ФОТО, ВІДЕО

Народний депутат Андрій Іванчук оглянув основні будівельні роботи в Коломийській громаді. ВІДЕО

У середмісті Городенки триває капітальний ремонт пішохідної зони - кошти  виділили з державного бюджету за сприяння народного депутата України Андрія Іванчука