ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Росія дійсно хоче напасти на країни НАТО, просто зараз не може - експерт

Росія дійсно хоче напасти на країни НАТО, просто зараз не може - експерт

Агресія з боку Росії є реальною небезпекою для країн НАТО, однак наразі в неї не вистачає на це ресурсів, тому вона поки що буде використовувати всі засоби хаосу і погрожуватиме тим країнам, які вважатиме зручним об’єктом для цього.

Таку думку висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Небезпека для країн НАТО (з боку РФ – ред.) завжди існує. Як тільки росіяни побачать, що можна безпечно на когось напасти, вони будуть нападати, тому що режим їхньої влади влаштований так, що вони вже не можуть не воювати, щоб зберегти його», - сказав Їжак.

Експерт зазначив, що, на його думку, просто зараз ризик повномасштабної війни проти країн НАТО невисокий, але завжди існують гібридні ризики.

«Певні провокації, створення хаосу – це Росія робитиме завжди і скрізь там, де може, в тому числі за допомогою потоків біженців, які вона спрямовує з інших країн. Тобто всі засоби хаосу Росія буде використовувати зараз, якщо побачить можливості», - спрогнозував він.

Коментуючи ймовірність розв’язування Росією великої війни проти країн НАТО, Їжак зауважив, що для цього їй принаймні треба досягти перемир’я і заморозити війну з Україною, інакше у РФ просто не вистачить для цього ресурсів.

«Зараз, можна сказати, вона цього хоче, але не може… Але як тільки це стане можливим, вона її (війну проти країн НАТО. – Ред.) розпочне», - вважає Їжак.

За словами експерта, щоб виживати, російському режиму потрібно «експортувати хаос», а для цього росіяни обирають ту мету, яка їм здається зручною.

«Зараз їм здається зручним погрожувати НАТО, в інший момент їм здасться зручним погрожувати Молдові, потім ще комусь… Погрожувати НАТО їм вигідно, тому що це пояснює, чому успіхи у війні проти України для них дуже обмежені. Вони ж говорять, що воюють з НАТО», - сказав експерт.

У цьому контексті він нагадав, що коли міністр оборони РФ Шойгу доповідав Путіну про захоплення Авдіївки, він говорив, що росіяни перемогли там «коаліцію з 67 країн на чолі з НАТО» і тепер вони «такі потужні, що можуть перемагати НАТО».

«Я думаю, тут така ж сама ідея – говорити, що вони нападуть на НАТО. Вони дійсно хочуть це зробити, просто зараз не можуть», - констатував Їжак. 

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон вважає, що те, що російські чиновники нарешті назвали війну проти України війною, а не спецоперацією, має наблизити європейців до усвідомлення реальності.

Укрінформ