ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Збитень - яблучний напій часів Київської Русі

Збитень – це гарячий і ароматний старовинний напій з медом і прянощами, який готували українці ще в часах Київської Русі, а саме у Х-XII столітті. Маємо історичні відомості, що у 1128 році, гості князя Всеволода частувались збитнем. Основні його компоненти - мід, вода, приправи та лікарські трави. На княжих та боярських столах його готували з заморськими спеціями: кардамоном, корицею, імбирем, лавровим листом, чорним перцем та гвоздикою. Проте ці приправи були дуже дорогими, і не кожен міг собі їх позволити. Простий же люд готував збитень на основі меду та лікарських трав: ромашки, м'яти, звіробою, шавлії.

 Хочу зауважити, що чай і каву українці почали пити не так давно, а збитень готували на Русі і для настрою, і для зміцнення здоров'я. Це був універсальний цілорічний цілющий напій. У спекотні літні дні його пили охолодженим, - він був тонізуючим і чудово тамував спрагу; у дощові дні - затишно–зігріваючим; а зимової пори – лікувальним, адже в ньому - безліч вітамінів і сила цілющих трав.

Продавали напій у «збитних куренях» на торгових площах, цілком отак, як в Європі під час зимових свят продають глінтвейн. Зрештою, якщо до збитню додати червоного вина, то вийде схожий напій, але він буде ще кориснішим.

 На Сході України, яка була поневолена російською імперією, вживання збитню припинилось після більшовицького перевороту. Тоді ж почався занепад споживчої культури і зникла торгівля імпортними спеціями. На жаль, той напій чомусь призабули, а він направду чудовий – смачний, вітамінний і лікувальний.

 Серпень – благодатна пора. Трави буяють, віддаючи людині свої цілющі природні ліки; бджоли – божі комашки задбали про мід, – і майовий, і липовий, і гречаний, і чорний лісовий; яблука червонобокі звисають просто над головою, пропонуючи свій соковитий смак. От з цих усіх дарів і будемо готувати яблучний збитень, дякуючи Всевишньому за щедрість Його дарів, котрі освячуємо на Спаса.

Яблучний збитень готуємо так:

Інгредієнти:

яблука (скільки маєте), я беру з півкіля;

гвоздика – 3-4 шт;

м’ята - свіжа чи сушена;

мед – 4-5 ст. л.;

 кориця – 1 шт.;

чорний перець – пару горошин;

імбир - кілька плястерків;

інші ароматні трави - ромашка, липа, шавлія.

Крок 1. Яблука обмити, і не обираючи їх, нарізати довільно. Я ріжу їх на четверо, не видаляючи серцевини і зернят, бо в них є також багато вітамінів.

 Крок 2. Покраяні ябка покласти в баняк, залити холодною водою і додати спеції: корицю, гвоздику, лавровий листок, пару горошин чорного перцю та імбир.

 Крок 3. Довести до кипіння, і зменшивши вогонь до мінімуму, варити ще 15 хвилин. Опісля додати ароматні трави: ромашку, липу, м’яту, тощо.

Крок 4. Коли настій трохи охолоне, додати мед (мед не любить окропу, бо втрачає вітаміни). Дати настоятись ще 20 хвилин.

 Крок 5. Напій процідити і можна вживати, - гарячим, або охолодженим, залежно від погоди.

Збитень - багатий смаком і навіть вишуканий. Мені він дуже припав до вподоби, тож відтепер буду готувати його часто. На мою думку, він смачніший від трав’яного чаю і від компоту теж. Щось на кшталт - два в одному. Дуже корисний ще й тим, що стимулює імунітет завдяки імбирові, меду та яблукам (чи іншим плодам), а це так важливо, бо люди знову почали хворіти ковідом.

P.S. Ще пару днів і я вирушаю в Карпати, - шукати трави і плоди, за якими банувала всенький рік. Там, на зеленім пагурку вже мене зачекались м’ята  та звіробій, афини та ґоґодзи, і білі яблучка на старому обійсті. Ото буде славний збитень! 

Автор - Oksana Moskal