ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Залишилося 1,5-2 метри дамби: на Франківщині існує загроза затоплення села. ВІДЕО

2 червня у Калуші скликали засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Цього разу темою обговорення була критична ситуація, пов’язана з руйнуванням дамби на лівому березі річки Лімниця.

Ця дамба захищає село Середній Бабин Студінського старостинського округу від затоплення. Початкова ширина водозахисної споруди становила 5-6 метрів, залишилося — 1,5-2 метри, інформують "Вікна".

Як повідомив на засіданні комісії на чальник управління надзвичайних ситуацій Калуської міської ради Ігор Головатчук, минулого тижня до міської влади з повідомленням про інтенсивне підмивання дамби звернулася в. о. старости Студінського старостинського округу Марія Стасюк. На місці провели термінову нараду і з’ясувалося, що ситуація справді критична. Міська влада вже підготувала і направила голові Івано-Франківської обласної держадміністрації Віталію Федоріву звернення щодо розгляду цього питання на регіональній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та сприяння у його вирішенні.

Дамба не належить Калуській громаді, а перебуває на балансі Дністровського басейнового управління водних ресурсів. Тож, 2 червня на місці побували представники управління, було визначено обсяг першочергових відновлювальних робіт. За словами Ігоря Головатчука, зараз спеціалісти складають орієнтовний кошторис, а матеріали передадуть у облдержадміністрацію для фінансування.

Як зазначив міський голова Ігор Матвійчук, хоча дамба не належить місту, її руйнування загрожує мешканцям нашої громади. Тому міська рада готова виділити кошти з резервного фонду бюджету Калуської ОТГ для фінансування відновлювальних робіт. Розвиток ситуації буде залежати від рівня води у річці, який, у свою чергу, пов'язаний з інтенсивністю опадів у горах. Ігор Матвійчук зазначив:

«Прогноз невтішний».

Масштаб можливої катастрофи описала Марія Стасюк. За її словами, в Середньому Бабині є 132 двори і 497 мешканців. Якщо дамбу розмиє, вода піде на село, то затопленими будуть 45 житлових будинків, у яких проживає 112 людей — фактично третина села — та 9 га сільськогосподарських угідь. Виконуюча обов’язки старости наголосила:

«Не підтоплені, а затоплені. Люди вже повідомлені про небезпеку».

Також Марія Стасюк повідомила, що дамба на лівому березі Лімниці постраждала під час паводку в 2008 році: тоді вода знесла її підошву з бетонних плит. Упродовж багатьох років дамба поступово розмивалася, сільська рада постійно зверталася до районної адміністрації, управління водних ресурсів, щорічно складали акти і клопотали про виділення коштів, зокрема з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Проте реально нічого не було зроблено. Раніше йшлося про відновлення 800 метрів дамби, проте тепер протяжність зони руйнування є більшою. А негайного відновлення потребує 200-300 метрів дамби.

Комісія вирішала звернутися до Дністровського басейнового управління водних ресурсів вжити заходів для відновлення пошкодженої дамби та попередження надзвичайної ситуації. Міському управлінню надзвичайних ситуацій спільно з державною службою надзвичайних ситуацій доручили постійно контролювати стан дамби.

Вартість відновлення дамби буде коштувати мільйони гривень. Нагадаємо, минулого року в Калуші за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету робили берегоукріплення в районі міського водозабору і на це виділили близько 12 млн гривень. Резервний фонд міського бюджету становить 300 тис. гривень. Тож, без виділення коштів з обласного чи державного бюджетів відновити дамбу на Лімниці неможливо.

До теми: Рятувальники попереджають про зміну гідрологічної ситуації

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.